Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

nedjelja, 31. srpnja 2016.

Parcela - 2016-07-31

Kupus i rodbina mi ove godine nisu dobro uspjeli, očito sam nešto zeznuo. Iduće sezone ću se morati malo više potruditi oko njih.
Mahune su dosta dobre. Nakon što je prvi val niskih mahuna polako prošao, dolaze i visoke.
Krumpir je pred berbu, još da malo usahne, pa ću na vađenje. Po cijeloj parceli je ostalo dosta divljeg krumpira od prošle godine, koga ću isto morati vaditi.

petak, 22. srpnja 2016.

Parcela - 2016-07-23

Uz mahune i par drugih stvari, i mrkve polako napreduju, ali im treba jako puno vremena.
Dolaze i visoke mahune, tako da ih, uz niske, trenutno ih ima stvarno puno.
Posijao sam na jednu oslobođenu gredicu razne vrste kupusnjača i one polako sada izlaze.

subota, 16. srpnja 2016.

Parcela - 2016-07-16

Gredica s graškom je raščišćena, pa sam na nju posadio kasne kulture - endiviju, kineski kupus, kovrčavi kelj i salatu romanu.
 Suncokret naglo raste, nakon što je izišao iz sjene graška, koji je bio nad njim.
Dosta prostora se u zadnje vrijeme raščistilo, pa ga valja popuniti raspoloživom rasadom. Rasada anisa je sjajno uspjela, pa sam je počeo rasađivati.

utorak, 12. srpnja 2016.

Parcela - 2016-07-12

Nakon što sam skinuo grašak u neposrednoj blizini, suncokreti su dobili prostor za rast.
 Ovo je raniji krumpir, koji sam prvi posijao. Sad je došlo vrijeme za berbu i bilo ga je oko kilo. U principu nije loše, ali je bio dosta sitan. Velika gredica s krumpirom još nije za berbu i nadam se da će ga biti puno više i da će biti krupniji.
Gredica s blitvom je u zadnjih par dana počela bujati. Gredica sama po sebi nije jako bitna, već činjenica da je u svemu ovome najbitnija strpljivost i da i ostalim gredicama treba dati šansu.

srijeda, 6. srpnja 2016.

Bob - 2016-07-06

Bob je sada u završnoj fazi, pred branje. U zadnjih nekoliko dana su stabljike brzo izrasle, a ima dosta i ploda na njima.
 Na većini stabljika je po nekoliko mahuna.
Danas sam ubrao samo nekoliko mahuna, na stabljikama s puno plodova, kako bih rasteretio te biljke i omogućio i preostalim mahunama da dobiju sokove i porastu. Kako se može vidjeti, opna mahune je još debela i treba sačekati da ta hrana pređe u zrna.

Grašak - 2016-07-06

Grašak je došao i slijedećih nekoliko dana će trajati berba. Uvijek se mora paziti da se mahune graška beru u pravom trenutku - da s jedne strane zrna graška dovoljno nabubre, a da se pritom ne sasuše.
Pravo vrijeme berbe se može ocjeniti i okretanjem mahune prema suncu - ukoliko su zrna premala, valja sačekati još koji dan ...
Današnja berba, stotinjak grama. Računam da će ukupno biti neka 2 - 3 kg graška.

Balkon - 2016-07-06

Ovoga puta nakon povratka s godišnjeg nema nekih gubitaka, a bure s krastavcima, tikvicama i ostalim je fino napredovalo. Živcira me što još nema tikvica, isko je puno cvjetova, ali i oni će valjda uskoro doći.
Orijaški bijeli luk je otišao u prorast. Zbog njegovog reda rasta ne mogu ga saditi na parcelu, ali u cvjetnjaku moram paziti  da se previše ne razmaše, jer bi inače brzo zauzeo sav prostor.
I paradajz se ovdje fino razvija i definitivno mu je bolje nego na parceli. Ima ih nekoliko strukova, a na ovome su se pojavili i prvi cvjetovi.

četvrtak, 30. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-30

Bob je na parceli u završnoj fazi. Trebaće još nekoliko dana da sazrije, nakon toga berba i stavljanje neke druge kulture, neka kupusnjača ili mrkva i neke od srodnih kultura.
 Tikvice, dinje i drugo je zasađeno ovdje. Ne napreduje kao na balkonu, ali sve u svemu nije loše.
Kupusnjače su tako-tako, stvarno ne izgledaju impresivno, ali one dolaze kasno u jesen, pa se nadam da će do tada još napredovati.

Balkon - 2016-06-30

 Tikvice, krastavci i bliža rodbina jako dobro napreduju u buretu. Sad već dolaze i cvjetovi, ali se još ništa ne zameće ...
 Betonski cvijetnjak je temeljno pročišćen. Ostalo je još nešto boba, grašak je prošao, a zasadio sam visoke mahune i paradajz.
I na drugoj strani cvjetnjaka je situacija pregledna. Ovdje ima dosta onog velikog bijelog luka, koji je otišao u prorast i već formirao grude sa sjemenom.

nedjelja, 26. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-26

 Ovih dana su mi u centru pažnje mahunarke - grašak dolazi velikom brzinom, na manjim zasadima mahune već polako bubre, na velikoj gredici graška su se mahune tek zametnule.
Male mahune su se već zametnule i na niskim mahunama, što je dosta rano i naravno jako dobro. Na visokim ih još nisam vidio, ali su se cvjetovi već i tamo pokazali.
Bob polako bubri i uskoro bi i on trebao biti za branje. Njemu treba malo duže dok ne poraste za branje. Na ovim nasadima ga ima više nego na balkonu, iako su biljke manje i izgledaju malo kržljavo.

petak, 24. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-24

I grašak na parceli se polako zameće, pa će uskoro i berba.
Iako je zadnja dva dana bilo pakleno vruće, paradajzu nije naškodilo i dobro je napredovao.
Tikvice se relativno dobro drže. Nasad na balkonu je bolje napredovao, ali biće izgleda i od ovog nešto ...

srijeda, 22. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-22

 Bob ulazi u završnu fazu - biljke naveliko cvjetaju, porasle su i same biljke, na njima je gomila cvjetova, sad se trebaju zametnuti mahune i rasti ...
Grašak isto naveliko cvjeta. Danas sam ga malo uzdigao bambusovim štapovima, kako ne bi ležao i istrunuo.
Danas sam po prvi put čak i na visokim mahunama vidio cvjetove (bolje rečeno, zameću se polako). To je puno ranije nego što sam očekivao ...

subota, 18. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-18

Trenutno popunjavam preostali prostor, pa tako i ovdje uz veliku gredicu krumpira. Tu sam stavio nekoliko gomolja đumbira. Nakon što mi na balkonu dosta dobro uspjeva, odlučio sam ih nekoliko staviti i na parcelu, uglavnom one koje imaju izdanke.
 Ovaj ani (komorač) sam dobio u podjeli sadnica nedavno. Uglavnom se, kako se vidi, dosta dobro drže.
Danas sam obavio i veliku berbu salate. Njih ima nekoliko vrsta i danas sam obrao punu vrećicu, koje će biti dovoljno za nekoliko porcija ovoga vikenda.

Balkon - Egzotika 2016-06-18

Evo nekoliko fotografija malo drugačijih biljaka na mome balkonu ...

Breskve su slučajno izrasle i nekako sam propustio da ih na vrijeme presadim na malo veći prostor. Pred kraj ljeta ili u jesen će, međutim, svakako morati odavde ...
Đumbir dobro napreduje, mada kod njega nije bitno kako dobro raste biljka, već kako se razvija korijen. To će se vidjeti krajem sezone ...
Avokado dosta dugo nisam gledao, a on se u međuvremenu sasvim dobro razvio. U posudi je još nekoliko sjemenki, koje dosada nisu izrasle, ali možda i od njih još nešto bude. Avokado je višegodišnja biljka, navikla na toplu klimu, tako da će s njom biti dosta posla u ostatku godine.

petak, 17. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-17

 Paradajz je tako-tako. Zasad još ne raste, ali izgleda oporavljen i nadam se da će uskoro krenuti.
Ovu gredicu sam dosad rijetko stavljao, a na njoj su cikla i kupusnjače. Ništa spektakularno, pomalo napreduje ...
Između gredica visokih mahuna se je još našlo mjesta za kukuruz, ima nešto i paradajza i poriluka, a tu je i krumpir od prošle godine i prošlog vlasnika (puna ga je parcela, ako ćemo pravo).

srijeda, 15. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-15

Evo još par slika sa parcele od jučer iz rubrike "ostalo" ...

Gredica s "egzotičnim" biljkama jako dobro napreduje, ali to se odnosi ponajviše na gorušicu. Osim nje, vidim još nešto leće, ostale sorte se baš i ne vide. Od njih vjerojatno i neće biti ništa, pošto nemaju puno šanse da se probiju do svjetla. 
Tikvice fino napreduju. Na nekim drugim parcelama sam vidio tikvice koje već cvjetaju, ali to su kupljene sadnice, dok su ove rasle iz sjemena, pa se baš i ne može usporediti.
Kukuruz je fino počeo napredovati, ali je pred njim još dug put. Od plana da kukuruz koristim kao kolce za visoke mahune ne bi bilo ništa, jer su se mahune već počele penjati i puno su veće od kukuruza.

Parcela - Kupusnjače 2016-06-15

Danas još jedan special ...

Gredica s podmlatkom kupusnjača raste solidno. Računica je da one dolaze kasno, pa kad nešto skinem s drugim gredica, moći ću ih možda presaditi na slobodna mjesta. Toliko o teoriji, kako će biti u praksi, ostaje da se vidi.
Ovo je gredica s kupusom, ako se ne varam. Izgleda solidno, a bilo bi još puno bolje da sam ih na početku zaštitio - važna lekcija za iduću sezonu.
Keleraba mi od svih kupusnjača još najbolje izgleda - na većini biljaka se već počeo stvarati plod. I one bi bile puno bolje da su bile zaštićene ...