Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

četvrtak, 30. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-30

Bob je na parceli u završnoj fazi. Trebaće još nekoliko dana da sazrije, nakon toga berba i stavljanje neke druge kulture, neka kupusnjača ili mrkva i neke od srodnih kultura.
 Tikvice, dinje i drugo je zasađeno ovdje. Ne napreduje kao na balkonu, ali sve u svemu nije loše.
Kupusnjače su tako-tako, stvarno ne izgledaju impresivno, ali one dolaze kasno u jesen, pa se nadam da će do tada još napredovati.

Balkon - 2016-06-30

 Tikvice, krastavci i bliža rodbina jako dobro napreduju u buretu. Sad već dolaze i cvjetovi, ali se još ništa ne zameće ...
 Betonski cvijetnjak je temeljno pročišćen. Ostalo je još nešto boba, grašak je prošao, a zasadio sam visoke mahune i paradajz.
I na drugoj strani cvjetnjaka je situacija pregledna. Ovdje ima dosta onog velikog bijelog luka, koji je otišao u prorast i već formirao grude sa sjemenom.

nedjelja, 26. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-26

 Ovih dana su mi u centru pažnje mahunarke - grašak dolazi velikom brzinom, na manjim zasadima mahune već polako bubre, na velikoj gredici graška su se mahune tek zametnule.
Male mahune su se već zametnule i na niskim mahunama, što je dosta rano i naravno jako dobro. Na visokim ih još nisam vidio, ali su se cvjetovi već i tamo pokazali.
Bob polako bubri i uskoro bi i on trebao biti za branje. Njemu treba malo duže dok ne poraste za branje. Na ovim nasadima ga ima više nego na balkonu, iako su biljke manje i izgledaju malo kržljavo.

petak, 24. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-24

I grašak na parceli se polako zameće, pa će uskoro i berba.
Iako je zadnja dva dana bilo pakleno vruće, paradajzu nije naškodilo i dobro je napredovao.
Tikvice se relativno dobro drže. Nasad na balkonu je bolje napredovao, ali biće izgleda i od ovog nešto ...

srijeda, 22. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-22

 Bob ulazi u završnu fazu - biljke naveliko cvjetaju, porasle su i same biljke, na njima je gomila cvjetova, sad se trebaju zametnuti mahune i rasti ...
Grašak isto naveliko cvjeta. Danas sam ga malo uzdigao bambusovim štapovima, kako ne bi ležao i istrunuo.
Danas sam po prvi put čak i na visokim mahunama vidio cvjetove (bolje rečeno, zameću se polako). To je puno ranije nego što sam očekivao ...

subota, 18. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-18

Trenutno popunjavam preostali prostor, pa tako i ovdje uz veliku gredicu krumpira. Tu sam stavio nekoliko gomolja đumbira. Nakon što mi na balkonu dosta dobro uspjeva, odlučio sam ih nekoliko staviti i na parcelu, uglavnom one koje imaju izdanke.
 Ovaj ani (komorač) sam dobio u podjeli sadnica nedavno. Uglavnom se, kako se vidi, dosta dobro drže.
Danas sam obavio i veliku berbu salate. Njih ima nekoliko vrsta i danas sam obrao punu vrećicu, koje će biti dovoljno za nekoliko porcija ovoga vikenda.

Balkon - Egzotika 2016-06-18

Evo nekoliko fotografija malo drugačijih biljaka na mome balkonu ...

Breskve su slučajno izrasle i nekako sam propustio da ih na vrijeme presadim na malo veći prostor. Pred kraj ljeta ili u jesen će, međutim, svakako morati odavde ...
Đumbir dobro napreduje, mada kod njega nije bitno kako dobro raste biljka, već kako se razvija korijen. To će se vidjeti krajem sezone ...
Avokado dosta dugo nisam gledao, a on se u međuvremenu sasvim dobro razvio. U posudi je još nekoliko sjemenki, koje dosada nisu izrasle, ali možda i od njih još nešto bude. Avokado je višegodišnja biljka, navikla na toplu klimu, tako da će s njom biti dosta posla u ostatku godine.

petak, 17. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-17

 Paradajz je tako-tako. Zasad još ne raste, ali izgleda oporavljen i nadam se da će uskoro krenuti.
Ovu gredicu sam dosad rijetko stavljao, a na njoj su cikla i kupusnjače. Ništa spektakularno, pomalo napreduje ...
Između gredica visokih mahuna se je još našlo mjesta za kukuruz, ima nešto i paradajza i poriluka, a tu je i krumpir od prošle godine i prošlog vlasnika (puna ga je parcela, ako ćemo pravo).

srijeda, 15. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-15

Evo još par slika sa parcele od jučer iz rubrike "ostalo" ...

Gredica s "egzotičnim" biljkama jako dobro napreduje, ali to se odnosi ponajviše na gorušicu. Osim nje, vidim još nešto leće, ostale sorte se baš i ne vide. Od njih vjerojatno i neće biti ništa, pošto nemaju puno šanse da se probiju do svjetla. 
Tikvice fino napreduju. Na nekim drugim parcelama sam vidio tikvice koje već cvjetaju, ali to su kupljene sadnice, dok su ove rasle iz sjemena, pa se baš i ne može usporediti.
Kukuruz je fino počeo napredovati, ali je pred njim još dug put. Od plana da kukuruz koristim kao kolce za visoke mahune ne bi bilo ništa, jer su se mahune već počele penjati i puno su veće od kukuruza.

Parcela - Kupusnjače 2016-06-15

Danas još jedan special ...

Gredica s podmlatkom kupusnjača raste solidno. Računica je da one dolaze kasno, pa kad nešto skinem s drugim gredica, moći ću ih možda presaditi na slobodna mjesta. Toliko o teoriji, kako će biti u praksi, ostaje da se vidi.
Ovo je gredica s kupusom, ako se ne varam. Izgleda solidno, a bilo bi još puno bolje da sam ih na početku zaštitio - važna lekcija za iduću sezonu.
Keleraba mi od svih kupusnjača još najbolje izgleda - na većini biljaka se već počeo stvarati plod. I one bi bile puno bolje da su bile zaštićene ...

Parcela - Mahunarke - 2016-06-15

Nakon nekoliko dana lošeg vremena, danas se je konačno moglo otići na parcelu ...

Bob je u završnoj fazi, procvjetao je, a danas sam vidio i pčele i bumbare na njemu. Kad se opraše, nakon nekoliko dana bi se trebale pokazati mahune, koje onda moraju rasti dva-tri tjedna.
Grašak jako dobro izgleda i uskoro bi trebao procvjetati.
Visoke i niske mahune su dobro krenule. Niske su prilično robusne i snažne, a visoke se već počinju penjati uz pritke.

nedjelja, 12. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-12

Par slika od jučer ...

Suncokret fino napreduje i sad je skoro dosegao dužinu  od pedlja. Dosad sam ga pokušavao uzgojiti u posudama, ali se je zbog visine stabljike uvijek počinjao relativno rano savijati. Ovdje će, nadam se, biti bolje.
Ovo je salata presađena sa balkona na parcelu. S nje sam uzeo jučerašnju berbu. Uzimao sam donje listove, pošto su oni veći. Bilo mi je glupo uzimati cijele glavice, pošto su male, a kad glavice porastu, donji listovi će se ionako ili osušiti ili ugnjiliti, ovisno o vremenu. Osim toga, valja je potrošiti prije nego krene u prorast.
Ovo je jučerašnja berba - dobra porcija salate i nekoliko strukova mladog luka.

Balkon - 2016-06-12

I na balkonu ima par novosti ovih zadnjih nekoliko dana ...

Najbolji paradajz iz vlastite rasade sam posadio na balkonu, pošto bih želio da od svega truda ove godine oko paradajza od njega nešto i bude. Ako jesenji mrazovi rano dođu, mogu ga još neko vrijeme zaštititi od njih, a probao bih ga i sačuvati da prezimi (čitao sam negdje da je to moguće).
 Bure s krastavcima, tikvicama i ostalim jako dobro napreduje. Jedini problem je što se s vremenom nivo zemlje u buretu snižava, pa biljke padaju naniže. Zbog toga je biljkama, koje su kasnije izišle, teško naći put prema gore.
I ovdje su sevisoke mahune počele penjati uz pritku, ali na balkonu slabije napreduju nego na otvorenom.

Parcela - 2016-06-11

I danas par slika od jučer - na parceli je jučer ponovo bila podjela sadnica, koje sam počeo i saditi, ali me je potjerala kiša. Za nekoliko fotosa se je ipak našlo vremena ...

Grašku odgovara ovo kišno vrijeme. Sve skupa izgleda jako stabilno, pošto su se biljke međusobno pohvatale viticama i jako dobro se drže i po najjačem vjetru.
Visoke mahune su se počele penjati uz pritke. Nadam se da će u idućih dana brzo napredovati. Malo sunca bi im dobro došlo.
Uz već posađene paradajze sam zasadio još i svoju rasadu, kako bih povećao šansu da od svega nešto bude. Paradajz, međutim, baš ne napreduje najbolje i po tom pitanju nisam veliki optimist.

subota, 11. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-10

Danas je opet kiša, ali sam bio na parceli i napravio dosta fotografija. Kao prvo, međutim, par slika od jučer ...

Salata je dobro uznapredovala. Na nekim drugim parcelama je i veća od moje, ali na puno većem prostoru, što mi nekako nije bilo bitno. Uskoro ću je morati početi brati, kako bi preostale biljke imale više prostora za rast.
Ovih par strukova mladog luka sam izvadio više iz psiholoških razloga nego iz neke stvarne potrebe. To mi je prva berba na parceli i lijepo je znati da od svega ovoga ima i neke koristi ... BTW. Mladi luk je otišao za doručak uz sardine.
Kod uređenja gredica sam polako prešao u stadij improvizacije. Za jedno pakovanje salate (hrastov list, dolje na slici) sam morao naći mjesta, pa sam je stavljao gdje je bilo mjesta, pa se je tako ova sadnica našla u gredici sa ciklom ...

četvrtak, 9. lipnja 2016.

Parcela - 2016-06-09

Mladi luk dosada nisam puno spominjao, najviše zbog toga što oko njega nema puno toga za reći - izuzetno ga je jednostavno uzgajati, samo se mlada glavica zabode u zemlju i čeka da izraste.
 Dobar dio posla danas se je sastojao od raspodjele rasade - u ovom slučaju se radi o paradajzu sorte "volovsko srce". Rasada je podjeljena po cijeloj parceli - poduplani su slabiji strukovi, a ovdje se vidi sadnica koju sam posadio uz bambusov štap uz red visokih mahuna.
Bob je u fazi cvjetanja. Interesantno je da je veliki dio boba bio prekriven nekim crnim ušima, koje su sada nestale - kako izgleda, bubamare su dobro obavile posao.

ponedjeljak, 6. lipnja 2016.

Grašak - 2016-06-07

Nakon jučerašnje borbe s korovom, koja će očito trajati dugo i koja me polako baca u očaj, evo i par slika za malo bolje raspoloženje ...
 
Danas sam obrao prvi grašak na balkonu. Na parceli ga je još čitava gredica, koja jako dobro napreduje i koja bi uskoro trebala donijeti dosta ploda.
Grašak je već i očišćen - zrna idu u duboko zamrzavanje, ostaci mahuna će poslužiti kao kompost.
Na biljkama je još puno ploda u svim fazama i berba bi mogla potrajati još neko vrijeme.