Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

nedjelja, 31. srpnja 2016.

Parcela - 2016-07-31

Kupus i rodbina mi ove godine nisu dobro uspjeli, očito sam nešto zeznuo. Iduće sezone ću se morati malo više potruditi oko njih.
Mahune su dosta dobre. Nakon što je prvi val niskih mahuna polako prošao, dolaze i visoke.
Krumpir je pred berbu, još da malo usahne, pa ću na vađenje. Po cijeloj parceli je ostalo dosta divljeg krumpira od prošle godine, koga ću isto morati vaditi.

petak, 22. srpnja 2016.

Parcela - 2016-07-23

Uz mahune i par drugih stvari, i mrkve polako napreduju, ali im treba jako puno vremena.
Dolaze i visoke mahune, tako da ih, uz niske, trenutno ih ima stvarno puno.
Posijao sam na jednu oslobođenu gredicu razne vrste kupusnjača i one polako sada izlaze.

subota, 16. srpnja 2016.

Parcela - 2016-07-16

Gredica s graškom je raščišćena, pa sam na nju posadio kasne kulture - endiviju, kineski kupus, kovrčavi kelj i salatu romanu.
 Suncokret naglo raste, nakon što je izišao iz sjene graška, koji je bio nad njim.
Dosta prostora se u zadnje vrijeme raščistilo, pa ga valja popuniti raspoloživom rasadom. Rasada anisa je sjajno uspjela, pa sam je počeo rasađivati.

utorak, 12. srpnja 2016.

Parcela - 2016-07-12

Nakon što sam skinuo grašak u neposrednoj blizini, suncokreti su dobili prostor za rast.
 Ovo je raniji krumpir, koji sam prvi posijao. Sad je došlo vrijeme za berbu i bilo ga je oko kilo. U principu nije loše, ali je bio dosta sitan. Velika gredica s krumpirom još nije za berbu i nadam se da će ga biti puno više i da će biti krupniji.
Gredica s blitvom je u zadnjih par dana počela bujati. Gredica sama po sebi nije jako bitna, već činjenica da je u svemu ovome najbitnija strpljivost i da i ostalim gredicama treba dati šansu.

srijeda, 6. srpnja 2016.

Bob - 2016-07-06

Bob je sada u završnoj fazi, pred branje. U zadnjih nekoliko dana su stabljike brzo izrasle, a ima dosta i ploda na njima.
 Na većini stabljika je po nekoliko mahuna.
Danas sam ubrao samo nekoliko mahuna, na stabljikama s puno plodova, kako bih rasteretio te biljke i omogućio i preostalim mahunama da dobiju sokove i porastu. Kako se može vidjeti, opna mahune je još debela i treba sačekati da ta hrana pređe u zrna.

Grašak - 2016-07-06

Grašak je došao i slijedećih nekoliko dana će trajati berba. Uvijek se mora paziti da se mahune graška beru u pravom trenutku - da s jedne strane zrna graška dovoljno nabubre, a da se pritom ne sasuše.
Pravo vrijeme berbe se može ocjeniti i okretanjem mahune prema suncu - ukoliko su zrna premala, valja sačekati još koji dan ...
Današnja berba, stotinjak grama. Računam da će ukupno biti neka 2 - 3 kg graška.

Balkon - 2016-07-06

Ovoga puta nakon povratka s godišnjeg nema nekih gubitaka, a bure s krastavcima, tikvicama i ostalim je fino napredovalo. Živcira me što još nema tikvica, isko je puno cvjetova, ali i oni će valjda uskoro doći.
Orijaški bijeli luk je otišao u prorast. Zbog njegovog reda rasta ne mogu ga saditi na parcelu, ali u cvjetnjaku moram paziti  da se previše ne razmaše, jer bi inače brzo zauzeo sav prostor.
I paradajz se ovdje fino razvija i definitivno mu je bolje nego na parceli. Ima ih nekoliko strukova, a na ovome su se pojavili i prvi cvjetovi.