Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

utorak, 31. svibnja 2016.

Parcela - 2016-05-31

Na parceli nisam bio nekih sedam dana, pa sam bio pomalo i zabrinut što me tamo čeka. Ispalo je, međutim, bolje nego što sam očekivao, jer je bilo dovoljno kiše, tako da će idućih dana najveći problem biti trava, a ne osušene sadnice.

Bob raste dosta brzo i već je visok oko pedalj. Zbog vlage ima na nekoliko biljaka nešto ušiju, ali se nadam da će par dana sunca i malo ekstrakta od koprive to riješiti.
Presađena salata s balkona sada jako dobro napreduje i uskoro bi moglo biti i za koju porciju.
Gredica s egzotičnim biljkama je sjajno uznapredovala, pri čemu je, koliko mogu raspoznati, najviše napredovala gorušica. Slično je rasla i u posudi, ali je ubrzo iscrpla raspoloživu hranu i prestala s rastom, što ovdje ne bi trebao biti problem.

ponedjeljak, 30. svibnja 2016.

Balkon - 2016-05-31

 Nekoliko dana me nije bilo u stanu i svi nasadi na balkonu izgledaju sasvim OK. Ovo je bijeli grah tetovac, koji sam posadio prvo u posudu za pokus (da vidim klija li sjeme), a nakon toga presadio u veliku posudu, jer je bilo prerano da ga selim na parcelu (još je bilo mrazeva). Kasnije je biljka bila prevelika za seljenje, pa sam posudu s biljkom stavio ispod velikog betonskog cvjetnjaka, a plan je da se dalje penje uz bambusov štap u cvjetnjaku.
 Kačica sa svim sjemenima bundeva, krastavaca i sličnog povrća isto dobro napreduje. Jedini je problem što se tlo u kačici polako sliježe, pa i sve biljke skupa s njim. Nekoliko njih je ipak uspjelo izrasti iznad gornjeg nivoa, pa se nadam da će uskoro i ostale.

Grašak je posađen u jesen i sad već polako dozrijeva.

nedjelja, 22. svibnja 2016.

Parcela - 2016-05-22

Visoke i niske mahune rastu dosta dobro i napreduju, a kako izgleda, dobro su i zaštićene protiv štetočina ...
Keleraba i druge kupusnjače počinju polako napredovati. Jedan susjed ih je za hladnih dana zaštitio folijom od flisa i kod njega izgledaju puno bolje, ali nadam se da će se i moje ubrzo oporaviti.
Celer zasada jako dobro napreduje, ali i rasada je bila jako dobra i nikada nije bilo sumnje da će se doro primiti.

Pikiranje - 2016-05-22

Ovoga vikenda sam odlučio osigurati malu rezervu sadnica  iz vlastitog rasada, kako bih imao zamjenu za neke biljke koje možda na parceli neće uspjeti uzrasti.
Postupak se sastoji u tome da se nekoliko biljaka (u pravilu većih, zdravijih i boljih) stavi u podudu u kojoj će imati više mjesta i moći se razviti. Samim tim bi eventualno kasnije premještanje na parcelu bilo manje problematično - biljke su dovoljno velike i robusne da normalno rastu dalje na njivi.
Akcija prolazi za sada savim OK i trudim se da ovih biljaka bude svih vrsta, kako bih imao što veći izbor ukoliko mi zatrebaju.

subota, 21. svibnja 2016.

Parcela - 2016-05-21

I grašak je u međuvremenu poprilično porastao. Onaj na balkonu je veći i na njemu se već zameću plodovi, ali se nadam da će i ovaj sad krenuti.
Sad već polako počinje nicati i mrkva. Ima je puna gredica i nadam se da će uskoro uznapredovati. Za okopavanje i slično je još rano, jer su biljke još presitne za to.
Mladi crveni luk iz glavica fino napreduje i već bi se dao i vaditi. Njega još imam posađeno na nekoliko mjesta, jer dosta brzo raste i ne zahtjeva puno njege, a pogodan je i kao međukultura.

petak, 20. svibnja 2016.

Balkon - 2015-05-21

Evo i par slika sa balkona od prije nekoliko dana - ovo je, ako se ne varam, još jesenjska salata, koja tek sad  obilno dolazi i s vremena na vrijeme se da skupiti koja porcija.
Bijeli luk već počinje prorastati, ali bačva sa sjemenom će sazrijeti tek tako pri kraju ljeta.
Nakon što sam počistio feldsalatu, na njeno mjesto sam stavio jedan paradajz (sorta volovsko srce) iz vlastite rasade.

Parcela - 2016-05-20

Kupusnjača ima više vrsta na parceli i nisu izgledale baš sjajno nakon presađivanja, pogotovo rasada koju sam donio iz Slavonije, ali sad se polako oporavlja. Jučer sam okopao malo oko njih da dobiju zraka i da krenu s rastom.
Salata fino napreduje, s ove će se uskoro moći i skidati listovi za pokoju porciju. Imam još nešto svoje rasade, koju će uskoro isto rasaditi.
Niski grah je isto fino izišao i trenutno bolje napreduje od visokog. Zasada nisam puno čačkao oko njega - kad malo poraste i kad sve sjeme izađe, malo ću ga okopati i dovesti u red.

utorak, 17. svibnja 2016.

Okvir za visoke mahune

Danas sam za visoke mahune, koje su počele izlaziti, napravio okvir od bambusovih štapova. 
Osnova su po 4 štapa u 2 reda, međusobno učvršćeni sa po dva horizontalna štapa, a na obje uske strane se nalaze još po 2 ukrštena štapa - sve skupa 16 štapova.
Za vezanje sam koristio plastificiranu žicu kojom sam vezao i biljke uz kolčeve. Neki sistem nemam, samo sam pazio da se kanap ukršta.
Na kraju sam sjekirom dodatno nabio štapove i cijela konstrukcija stvarno izgleda prilično stabilno.

nedjelja, 15. svibnja 2016.

Balkon - 2016-05-16

Nakon dužeg vremena, evo i par slika sa balkona. Grašak je posađen još u kasnu jesen i sad već donosi plodove. Prve mahune su se već zametnule, pa će uskoro doći i plodovi.
Salata je isto od prošle godine. Bila je puno gušća, ali sam veći dio izvadio i presadio na parcelu. Usto ima i nešto blitve, a bilo je i špinata, ali je on već pobran.
Bob je posađen u pravo vrijeme, rano u proljeće, i fino se razvio. Uskoro bi se trebali pojaviti i cvjetovi.

Parcela - 2016-05-15

Ova gredica je od ranije, a u njoj su zasađeni poriluk (dolje) i veliki bijeli luk (gore). Poriluk je dobijen pri podjeli sadnica, a bijeli luk je ranije rastao na balkonu i morao sam ga rasaditi. Kako je bijeli luk pri presađivanju već bio veliki i presađivanje nije baš najbolje podnio, malo sam ga podržao pritkama da bi se ispravio ili da barem ne istrune na tlu.
 Ovaj krumpir je ostao od kupovnog i nije bio za jelo, jer je bio prorastao. Stavio sam ga u jednu gajbu, gdje je izrastao, a nakon toga na gredicu. Tamo ga je sfurio mraz, ali se je, kako se vidi, oporavio i sada dobro napreduje.
Danas sam na gredicu iznio i kukuruz, koji sam imao na balkonu u rasadi. Ustvari sam samo htio provjeriti klijavost sjemena, ali kad su biljčice već tu ... Imam kombinaciju po kojoj bi se visoke mahune mogle penjati po kukuruzu, ali ne znam hoće li biti nešto od toga.

Pokrivanje sadnica - 2016-05-15

Kako je  vrijeme naglo zahladilo, a mahune i par drugih sorti su već posađene ili su počele isklijavati, na parcelu sam stavio vrtnu foliju od flisa za zaštitu.
Zaštita je stavljena preko mahuna, tikvica, krastavaca i drugih sličnih biljaka, paprike i dijela paradajza. Za iduće dane su prognozirane jutarnje temperature malo iznad nule, pa biljke valja zaštititi.

Rasada za kupusnjače - 2016-05-15

Danas sam napravio rov (i pol) za rasadu kupusnjača. Računica je ovakva - ako sada stavim sjeme za rasadu, ono bi za nekih mjesec-dva trebalo izrasti. Sadnice će biti gusto poredane, ali će na drugim mjestima na parceli biti mjesta, pa ću ih moći presaditi. Kupusnjače ionako dolaze kasnije od drugog povrća, hladnoća im ne smeta, pa bi u to vrijeme trebalo biti mjesta.
Ukupno sam stavio deset različitih sorti za rasadu, svaku na nekih pola metra dužine. Od svake vrste je stavljeno nekoliko desetaka sjemenki (oko 50), pa bi za svaku biljku trebalo biti 2-3 cm prostora oko svake biljke. Ovo je kupus.
Ovo ovdje je kineski kupus, koji obično jko brzo klija i počinje s rastom.
Ovdje je još kelj. Osim ovih, stavio sam još dvije vrste kelerabe, anis, brokoli, karfiol, kelj romanesco (s dugim listovima) i još pokoju sortu.

subota, 14. svibnja 2016.

Parcela - 2016-05-14

Dva dana obilne kiše su konačno potakli najveći dio sjemena da isklija. Sad polako dolazi i mrkva, kojoj uvijek treba dosta vremena.
Dolazi i sjeme u kućicama krastavaca, tikvica i drugih sličnih biljaka. Ovo mislim da su tikvice ...
I rasada salate, koju smo dobili, izgleda sasvim OK. Kad glavice salate porastu, moglo bi im postati tijesno.

Prihrana - 2016-05-14

Zadnjih nekoliko dana sam počeo i s pripremanjem biljaka, i to strogo ekološki. Za to sam pripremio posude, u koje stavljam usitnjene biljke (trava, feldsalata, kopriva) i nasipam vode.
Nakon dan-dva ocjedim vodu u novu posudu, a u posudu s usitnjenim biljkama nadodajem vodu.
Tekuće gnojivo se razređuje - na jednu kantu od 10 l stavljam oko pola litre tekućeg gnojiva.

Grah i mahune - 2016-05-14

Zadnja dva dana je bilo puno kiše, s temperaturom od oko 15° C, pa su gotovo sve biljke lijepo napredovale. Izašle su i mahune na nekoliko mjesta, a nadam se da će sada brzo napredovati.
I u kućicama s niskim mahunama se pojavljuju prvi izdanci.
I na drugoj strani su isklijale mahune.

srijeda, 11. svibnja 2016.

Parcela - 2016-05-11

Danas me je kiša rano potjerala s parcele, ali par slika i pričica će se ipak naći. Patlidžan sam donio iz Hrvatske i ima ga za jedan red, a ima još nešto mjesta za popuniti. Biljke sam povezao za pritke, koje će, kako biljka raste, morati biti nanovo vezane.
I paradajz je donijet "odozdo", a i on je vezan. Zasad izgleda pomalo uvenulo, ali se nadam da će se oporaviti.
Sadnice paprike su isto iz Hrvatske, i one su u najboljem stanju od svih sadnica. Izgledaju dosta dobro i nije im potreban oslonac.

utorak, 10. svibnja 2016.

Parcela - 2016-05-10

Nakon nekoliko dana, u kojima nisam bio na parceli, danas sam je ponovno obišao. Biljke u većini zasađenih gredica su sada izašle, pa tako i ovi suncokreti, koji sada fino napreduju.
Bob je pri zadnjem posjetu tek počeo izbijati, a sada se je rast poprilično ubrzao i napredak je veliki.
Ova salata ima malo dužu priču iza sebe - rasadu sam uzeo sa balkona, pošto je ondje rasla pregusto i nije se mogla razvijati na malom prostoru, pa sam je zbog toga prenio na parcelu. Selidbu biljke, međutim, nisu baš najbolje podnijele, ali sam ih ipak ostavio. Biljke su se oporavile, formirali su se novi listovi i sada biljke dobro napreduju.