Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

nedjelja, 3. veljače 2013.

Recepti: Sarma

Evo jednog priloga na ovom blogu, koji nema direktne veze s vrtlarenjem, ali mislim da mu je ovdje mjesto.


Sarma se pravi od kiselog kupusa, i to od cijele glavice. Ovdje u Njemačkoj trebalo mi je dosta dugo da pronađem i dobar kupus i to u glavicama, pošto se u trgovinama uglavnom može naći samo onaj ribani, a i on je s dodatkom sirćeta, kako bi se brže ukiselio. Pravi kiseli kupus, za one koji to ne znaju, kiseli se samo s dodatkom soli i vode, a cijeli postupak traje 6 - 8 sedmica. Osim toga, ni sve vrste kupusa nisu dobre za kiseljenje - kupus mora biti tankih listova.
Prvo što se mora napraviti je otkidanje listova od glavice. Najprije se, naravno, skidaju vanjski listovi, a onda se kreće prema središtu glavice. Na listu se u sredini vidi stapka, koja je dosta tvrda, i zbog toga je se mora izrezati nožem.
Ovo su već obrađeni listovi. Oni vanjski su dosta veliki, pa ih se može prepoloviti. Pritom se onaj srednji, tvrđi dio može izrezati, pošto se bez njega listovi bolje savijaju.
Ukoliko je glavica velika (a to je najčešće slučaj, pošto je malo koja glavica ispod tri kile), dio listova se slobodno može staviti u zamrzavanje za slijedeći put. Sve listove, međutim, treba obraditi (izrezati debelu stapku, podijeliti listove), inače to morate raditi sa smrznutim listovima, što je poprilično teško i zahtjeva dosta vremena.
Nakon što su pripremljeni listovi, pravi se smjesa za nadjev - u nju dolazi, u ovom velikom omjeru:
  • 1 kg mljevene govedine
  • 200 g riže
  • 2 jaja
  • 2 veće glavice crvenog luka, isječene na kockice
  • 5 česana bijelog luka, sitno isjeckanog
  •  slatka i malo ljute mljevene paprike
  • malo vegete i soli po želji
Smjesa se umješava dok ne postane jednolična masa. S tom smjesom se pune listovi kupusa. U jednoj varijanti se meso prije proprži, ali ja uvijek radim sa sirovom smjesom.
Sarme se najlakše pune tako da se list stavi na dlan, nakon toga doda smjese toliko da sa svih strana ostane dovoljno lista za zavijanje.
Ovo je umotana sarma. Nakon što se umota punjenje, krajevi listova na obje strane se prstom uguraju unutra, tako da nisu potrebna nikakva pomagala (čačkalice i sl.).Treba voditi računa o tome da se ne uvija prečvrsto, pošto u smjesi ima riže koja se pri kuhanju širi, pa može doći do pucanja.
Na kraju se sve sarme poslažu u lonac i dolije se vode toliko da sarme ogreznu u vodi. U lonac se može staviti još i ribanog kupusa (ovdje ga nema) ili malo rasola, te nešto suhog mesa zbog mirisa.

Što se tiče kuhanja, obično počinjem kuhanje s jačom snagom dok jelo  ne uskuha (nekih 20 minuta), a onda smanjim da se lagano krčka. Kuhanje ukupno traje otprilike dva sata, a neophodno je da bi se skuhala riža iz smjese.


Nema komentara:

Objavi komentar