Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

subota, 30. travnja 2016.

Parcela 2016-05-01

Ovo je nastavak od jučer - u ovom redu ima celera (gore), vlastitog bijelog luka (sredina) i  mladica poriluka.
 I ovdje je nešto poriluka, kelerabe, kelja i špicastog kupusa, ako se ne varam (u svim tim gredicama sam već pomalo izgubio orijentaciju) ...
U ovom redu je onaj krumpir od ranije (koji je neočekivano dobio nešto mraza već kad sam mislio da ga više neće biti; ostaje da se vidi hoće li se oporaviti), gore je ostatak kupusnjača, a u sredini je još nešto slobodnog mjesta ...

Parcela 2016-04-30

 Danas je bila podjela sadnica s kojima sam napravio nekoliko redova. U ovom redu je cikla, nešto kelerabe i vlastiti bijeli luk sa balkona.
 U ovom redu je nekoliko vrsta salate.
U ovom redu je blitva (naprijed) i crveni luk (glavice, otraga).

Nastavak slijedi ...

petak, 29. travnja 2016.

Parcela 2016-04-29

Ovaj vikend je velika akcija sađenja, pa će novosti biti više nego dovoljno. Zbog toga sada kratki update od jučer - na stražnjem kraju parcele sam zasadio jedan red visokih mahuna. Prema prognozi, mrazeva u iduća dva tjedna ne bi trebalo biti, a onda već dolazi i 15. maj, nakon koga ih više nema, pa je rizik da se sjeme smrzne jako mali, a 15 dana ranija sadnja znači i raniju berbu ...
Zasađeno je sedam kućica, a u svakoj kućicu sam stavio sve tri vrste sjemena koje imam, pošto je sjeme starije i nisam siguran kakva mu je klijavost nakon svih ovih godina.
Inače, parcela je najvećim dijelom obrađena. Skoro polovica je već zasađena, a napravio sam i dva veća reda za sadnju krumpira i dva reda za ostalu sadnju danas.

srijeda, 27. travnja 2016.

Parcela - 2016-04-27

Na parceli, zbog hladnog vremena, nisam bio nekoliko dana. Bilo je i dosta mraza, koji je bio predviđen prognozom, pa je valjalo vidjeti kakvo je stanje stvari.
 Kako se može vidjeti, isklijala je i rotkvica, kojoj ovo hladno vrijeme nimalo ne smeta.
 Rukola je već ranije isklijala, a sad je malo i porasla.
 Krumpiru ovo hladno vrijeme, kako izgleda, nije smetalo, izgleda sasvim solidno.
I mladi luk je sasvim OK. Ovaj je izrastao na terasi i prenijet je kad je bio isklijao. Zasad se  dobro drži i hladnoća mu nije naškodila. I glavice direktno posađene na parceli su u redu, ali još nisu isklijale.
Polako isklijava i bob, kome bi ovakvo vrijeme trebalo odgovarati. Bob se sadi u kasnu jesen i u stanju je bez problema prezimiti u zemlji.

nedjelja, 24. travnja 2016.

Chia (1. dio) - 2016-04-24

Chia je biljka iz tropskog područja, porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Od biljke se koriste sjemenke, koje sadrže vrijedne masnoće. Uzgoj je prilično težak kod nas, jer je vegetaciono razdoblje prekratko da bi biljka sazrela.

Sjeme sam zasada, za probu, stavio u posudu za klijanje. Ukoliko izraste, prebaciću ih na njivu sredinom maja, kad prestanu mrazovi.

subota, 23. travnja 2016.

Parcela (2) - 2016-04-23

Parcela je obrađena nešto više od polovice, s tim da zadnjih dana uglavnom pripremam redove za sadnju idućeg vikenda. Tada imamo u društvu veliku akciju podjele sadnica i sjemena za otprilike pola površine. Osim toga, idućih nekoliko dana će biti loše vrijeme s mrazovima, tako da nema smisla saditi paradajz, papriku, grah, mahune i slične stvari.
Rukola je počela izlaziti, i to je prvo isklijalo povrće. Počelo je! Sad mi i rad na parceli lakše pada ...
Dva velika rova sam pripremio za krumpir, a već sam u rov stavio svoj krumpir, ostatak kupljenog krumpira za jelo, koji je omekšao, proklijao i nije bio za jelo, pa sam ga u jednoj gajbi obložio zemljom, gdje je i proklijao na balkonu. Ostaje da se vidi kako će se držati ...

utorak, 19. travnja 2016.

Krastavci, tikvice, dinje i ostalo (1. dio) - 2016-04-19

Za sve ovo povrće (krastavci, dinje, tikvice, lubenice, bundeve i dr.) odabrao sam bure u kome se donedavno nalazio kupus. Bure ima relativno mali otvor, ali mu je zapremina 60 l, koja je napunjena jakim kompostom, a on je za uzgoj svega ovog povrća neophodan.
Bure je stabilno, ali se isto tako može pomaći, ukoliko to zbog mrazeva ili nekog drugog razloga bude neophodno. Isto tako, vriježe biljaka se mogu širiti na sve strane, a da pritom dosta dugo ne dodiruju zemlju, što je dobro, jer dodir sa zemljom može dovesti do gljivičnih oboljenja ili truljenja pri velikoj vlažnosti.Isto tako, vriježe se mogu voditi naviše pomoću pritki zabijenih u kompost, čime se biljke mogu razvesti na više nivoa.
Jedan nedostatak ove "metode" je u tome da bure nisam bušio, poput svake normalne posude za povrće, pošto bure onda ne bih mogao koristiti za kupus (ostaje pitanje koliko će se ionako ovo bure moći koristiti za kupus, nakon što se u njemu nekoliko mjeseci bude nalazio zreli kompost, ali odgovor na to pitanje ću znati početkom jeseni).

ponedjeljak, 18. travnja 2016.

Parcela (1. nastavak) - 2016-04-18

Ovoga vikenda počela je sezona u vrtlarskom društvu, čiji sam član postao ove godine. Parcela je veličine 40 kvadrata, neka 3 metra širine i 13-14 metara dužine. Zemlja je ilovača, ima dosta kamenja i korova, ali je bila nedavno pretanjurana, pa se može fino obrađivati. Zbog toga nisam išao na kompletno preštijavanje, već sam uskim grabljama dobro protresao zemlju, stavljao sjeme i pokrio ga nakon toga finijom zemljom, dok sam kamenje i korov stavio između redova. Danas sam naknadno po redovima stavio taloga od kave. U ovom je redu bob, kome je sada krajnje vrijeme za sadnju (ako već nije i prekasno). 

Ovo su tri reda danas posađena. Osim boba na početku (2 reda) i mrkve (1 red), svi ostali redovi su podjeljeni na 3 dijela i u njih je stavljeno razno sjeme. Ovdje se vidi grašak, koji sam za probu zasadio već ranije, kako bih testirao sjeme, a ispod njega se vidi i mladi crveni luk, koga sam isto tako ranije zasadio (ali samo tjedan-dva ranije). Osim toga, danas sam posadio i ciklu, suncokret, kukuruz, crvenu rotkvicu i još par stvari. Za suncokret i kukuruz bi moglo biti mrvicu prerano, pa sam ih stavio na malo veću dubinu, kako bih ih zaštitio.

Ovo je dosada obrađeni dio parcele, ukupno osam redova. Koliko kamena ima, moći ću, kako izgleda, komotno vježbati pravljenje suhozida između redova i gredica.

utorak, 12. travnja 2016.

Celer lisnati (prorast) (2. dio) - 2016-04-12


Nakon što je u prvom javljanju celer srezan i dno stabljike stavljeno u vodu, dva tjedna kasnije je iz tog ostatka počela izrastati mlada biljka.
Kako se vidi, na dnu biljke se već formira i korijen. Kad korijen malo poraste, biljka se može posaditi u zemlju.

ponedjeljak, 4. travnja 2016.

Patlidžan (1. dio) - 2016-04-04

Patlidžan je povrće koje se na više načina može koristiti - može se marinirati i peći s bijelim lukom, koristi se za ajvar, a s njim se mogu praviti i namazi.
Sjeme je sitno, plosnato, svjetlo i relativno mekano. Sliči sjemenu paradajza.
Sjemenu je trebalo dosta dugo da isklija, a i procent klijavosti nije baš veliki, pa ću morati pripremiti još koju turu rasade.

nedjelja, 3. travnja 2016.

Kupus kineski (1. dio) - 2016-04-03

Kineski lupus je biljka po konzistenciji između kupusa i kelja, a puno se koristi u kineskoj kuhinji. Koristi se za salatu tako da se preko noći usoli i doda mu se mljevena ljuta paprika (mislim da je to nešto kao koreansko nacionalno jelo).
 Sjeme je jako slično sjemenu kupusa i kelja.
Sjeme je posađeno danas, a dosada sam imao dobra iskustva s klijanjem - sjeme izlazi već nakon nekoliko dana. Po uputstvima sam poranio sa sadnjom, ali mislim da će to biti u redu.

Rukola (1. dio) - 2016-04-03

Rukola je biljka po izgledu slična maslačku, a koristi se za salatu. Od biljke se koriste listovi, koje valja jesti dok su mladi, pošto kasnije postaju žilavi. Listovi imaju blagi okus na senf.
 Sjeme je sitno i tvrdo, a može se dobiti relativno jednostavno, tako da se biljka jednostavno ostavi da proraste.
Sjeme klija relativno brzo i bez ikakvih problema. Dalje ture u posudama nisu predviđene, želio sam samo isprobati sjeme za kasniju parcelu.

Kukuruz kokičar (1. dio) - 2016-04-03

 Kukuruz je kupljen u trgovini, u Hrvatskoj. Sjeme sadim samo kako bih ispitao da li će sjeme proklijati.
Sjeme je isto kao i kod drugih vrsta kukuruza samo nešto sitnije.
Sjeme je u posudi već nekoliko tjedana, ali zasada bez vidljivog rezultata.

Artičoke (1. dio) - 2016-04-03

Artičoka je biljka koja zahtjeva topliju klimu, pa posudu sa sjemenom zasada držim na toplom.
 Sjeme je slično sjemenu suncokreta.
Sjeme je isklijalo i zasada ostaje na toplom.

subota, 2. travnja 2016.

Krastavci za kiseljenje (1. dio) - 2016-04-02

Sjeme je njemačko, a rod bi trebao biti manji krastavci za kiseljenje.
Sjeme je manje od sjemena bundeve, a slično sjemenu dinje i kiwana.
Sjeme je stavljeno u jako veliku posudu i biće ostavljeno na balkonu. Iako je prerano za krastavce, koji ne podnose mraz, nadam se da će se brzo razviti i da ću ga moći sačuvati do maja. Napunio sam ga jakim kompostom, a naknadno pokrio lišćem kako bi ga zaštitio od hladnoće.

Kiwano (1. dio) - 2016-04-02

Sjeme kiwana sam nabavio prije 2-3 godine u Novoj Gradiški, na tržnici, i do nedavno nisam ni znao da ga imam. Sjeme je slično sjemenu krastavca.
Sjeme je fino izraslo, ali zasada mora ostati u toplom, pošto se radi o biljci koja potiče iz Afrike. Plodovi imaju okus izmeđi kivija i dinje, a preporuka je da se biljkama omogući penjanje, što poboljšava urod. Sjeme se može saditi i direktno u zemlju, ali pitanje je da li bi biljka imala dovoljno vremena za rod.

Cikla (1. dio) - 2016-04-02

 Sjeme cikle sam kupio u Hrvatskoj. Vlastito sjeme se može dobiti, ukoliko se biljke ostave da prorastu.
Sjeme je dosta veliko i mekano, slično je sjemenu blitve. Sadi se na 1-2 cm dubine.
Sjeme je isklijalo i rašće još neko vrijeme prije presađivanja na parcelu.

Krumpir, prorasli (1. dio) - 2016-04-02

Za sjeme sam uzeo ostatke kupljenog krumpira, koji su prorasli i nisu više za upotrebu. Izbojci su okrenuti prema gore.
Stavio sam ih u gajbu na nešto zemlje i pokrio zemljom.