Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

utorak, 19. travnja 2016.

Krastavci, tikvice, dinje i ostalo (1. dio) - 2016-04-19

Za sve ovo povrće (krastavci, dinje, tikvice, lubenice, bundeve i dr.) odabrao sam bure u kome se donedavno nalazio kupus. Bure ima relativno mali otvor, ali mu je zapremina 60 l, koja je napunjena jakim kompostom, a on je za uzgoj svega ovog povrća neophodan.
Bure je stabilno, ali se isto tako može pomaći, ukoliko to zbog mrazeva ili nekog drugog razloga bude neophodno. Isto tako, vriježe biljaka se mogu širiti na sve strane, a da pritom dosta dugo ne dodiruju zemlju, što je dobro, jer dodir sa zemljom može dovesti do gljivičnih oboljenja ili truljenja pri velikoj vlažnosti.Isto tako, vriježe se mogu voditi naviše pomoću pritki zabijenih u kompost, čime se biljke mogu razvesti na više nivoa.
Jedan nedostatak ove "metode" je u tome da bure nisam bušio, poput svake normalne posude za povrće, pošto bure onda ne bih mogao koristiti za kupus (ostaje pitanje koliko će se ionako ovo bure moći koristiti za kupus, nakon što se u njemu nekoliko mjeseci bude nalazio zreli kompost, ali odgovor na to pitanje ću znati početkom jeseni).

Nema komentara:

Objavi komentar