Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

ponedjeljak, 29. travnja 2013.

Novosti iz velikog vrta - 2013-04-29

I ove godine sam dobio priliku da radim na velikom vrtu. Sezona je počela prije 14 dana kopanjem i sadnjom, a danas sam navratio da vidim kako je uznapredovalo. Vrt je veći nego prošle godine i stvarno ima puno mjesta, a i sezona je počela ranije nego prošle godine, tako da bi trebalo biti bolje.

Ovo je vrt u totalu. Veličine je nekih 5 x 2 m i skoro cijeli je zasađen, samo dolje desno ima nešto malo mjesta gdje ću staviti mahune za neka dva tjedna. Ima još nekih planova da se vrt produži na donjem kraju i zasade krastavci, zucchini i ostalo, ali o tom potom ...

Rukole sam zasadio i ovdje i za sada fino napreduje, uzme li se u obzir da je ovdje puno kasnije zasađena negoli na mome balkonu.

Salate sam zasadio ovdje dosta, pošto mi na balkonu nekako ne ide. Na cijeloj parceli je nabacano dosta komposta i nadam se da će se to i vidjeti po rodu.
I ono što se s većega ne vidi počinje polako izlaziti i nadam se da će za nekoliko dana potpuno isklijati.

Inače, ovdje sam zasadio bob, grašak, crvenu i bijelu rotkvicu, rukolu, mrkvu, dvije vrste salate, luk i još pokoju vrstu povrća.

subota, 27. travnja 2013.

Novosti - 2013-04-27

Evo nakon duže vremena nekoliko fotografija iz moga vrta. Sve donedavno bilo je poprilično hladno, i tek u posljednjih 14 dana je koliko-toliko zatoplilo, pa nije bilo onoliko aktivnosti koliko sam želio, ali vijesti ipak ima dosta:

Vrt u totalu je već poprilično popunjen - ponajviše ima luka i boba, ima i rotkvice, graška, rukole - sve u svemu, krenulo je ...

Bob za sada izgleda najimpozantnije - ima ga 6-7 kućica, nešto od toga je iz rasade, a nešto je bilo direktno posađeno. Kako uzima dosta prostora, jednu kućicu iz rasade sam stavio i u saksiju, kako bi u cvjetnjaku bilo dosta mjesta za sve ostalo. To je, u neku ruku, i eksperiment - vidjeću kako će se ponašati, pa, ako uspije, ubuduće bih ga mogao saditi direktno u saksije. Inače, doznao sam da se bob može saditi i ranije nego što sam ja to napravio, pa tako iduće godine namjeravam produžiti sezonu ...

Grašak isto fino napreduje - i njega ima nekih 6-7 kućica; nije tako impozantan kao bob, ali onaj najnapredniji je dosegao duljinu od nekih pola metra i sjajno napreduje. Onaj iz rasade je veći od onog posijanog direktno, pa će ga, ako sve bude po planu, biti preko duže vremena.

Ovaj luk na slici je iz kupljenih glavica i jako dobro napreduje za sada. Osim njega, imam u cvjetnjaku i luka koji sam prošle godine bio posijao iz sjemena; izgledao je poprilično jadno i mislio sam da je potpuno izmrzao, ali se je oporavio i sada sasvim dobro izgleda i fino raste.


Rukola je bila direktno posađena i za nekih pet tjedana je - usprkos hladnom vremenu - fino porasla. Ako nastavi ovim tempom, za dva-tri tjedna bi je moglo biti i za jelo. Rukola iz rasade je presađena u cvjetnjak, ali ona izgleda slabije od ove ovdje.

ponedjeljak, 1. travnja 2013.

Dnevnik - Cikla

2013-03-25

Prije nekoliko dana posađena je i cikla za rasadu. Sjemena ima, kako se može vidjeti, više nego dovoljno.

Ovo je sjeme cikle, koje je po izgledu slično sjemenu blitve. Kako je sjemena puno, nisam škrtario na sjemenu za rasadu, pa se je u svakoj čašici našlo dvadesetak zrna.

Dnevnik - Tikvice

2013-04-01

Tikvice sam zasadio danas, naravno, za rasadu, pošto su one, poput krastavaca, lubenica, zucchinija i sličnog povrća, izuzetno osjetljive na mraz, pa će zbog toga ostati u stanu, na toplom. Riječ je o engleskom sjemenu, koga sam donio prošloga vikenda. U pakovanju je bilo sjemena samo za ovu jednu turu.

Sjeme je raspodjeljeno u tri čašice, a u svakom je 5 - 6 zrna.

Lijepi dodatak ovom sjemenu su plastične kartice, koje se mogu zabiti u čašicu, kako bi čovjek mogao imati pregled nad sadnicama.

Krumpir

2013-04-01

Za ovih praznika sam počeo i sa sađenjem krumpira. Prošle godine je on bio jedno od velikih razočarenja, ali isključivo zbog moga neznanja - začeprkao sam ga pod zemlju, vidio sam da je izišao, ali je od njega bilo slabo ploda, pošto nisam znao da ga treba zagrtati tokom rasta, kako bi se formirao korijen i gomolj.
Zbog toga sam ove godine već unaprijed pripremio posude u kojima ga namjeravam uzgajati - riječ je o drvenim gajbicama (iz samoposluge, u njima su bile prodavane mandarine). Svaka od njih je dopola napunjena djelimično istrulim lišćem (tj. kompostom), onda sam na to lišće stavio krumpir, a zatim do vrha napunio lišće. Kako se može vidjeti, gajbe se mogu fino slagati jedna na drugu, pa ne zauzimaju puno prostora. Kasnije, kad (ako) sjeme isklija i počne se formirati biljka, moraću ih naslagati jednu pored druge, kako bi moglo rasti dalje. Isto tako, kako biljke budu rasle, valjaće ih se zatrpavati zemljom, pa bi sve skupa moglo poprilično otići u visinu. Sjeme je na vlažnom i u tami, pa se nadam da će za koji tjedan i isklijati.