Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

subota, 20. srpnja 2013.

Balkon - 2013-07-20 (2. dio)

Evo i nastavka današnjih vijesti:

Ovo je zametak ploda ljute paprike. Riječ je o nekoj vrsti s Kariba, koja bi trebala biti izuzetno ljuta. Sjeme sam kupio u Engleskoj, u martu ove godine, a biljke imaju već dužu životnu priču - posude s biljkama su bile kod mene na poslu i fino su napredovale. Kad sam se vratio s godišnjeg, vidio sam da su s jedne biljke (zapravo ove na slici) pootpadali cvjetovi. Mislio sam da se je oosušila, ali kolege su me uvjeravale da su ih redovno zalijevali. Onda sam shvatio da u uredu nema insekata, koji bi ih oprašili, pa sam ih zbog toga odnio na balkon, gdje se je ovaj posljednji cvijet ubrzo zametnuo, a na drugim biljkama se isto pokazuju cvjetovi. Nadam se da će ova priča imati sretan kraj ...

Kukuruz sam posadio čisto onako iz zezanja, a evo fino je porastao. Pred njim je još dug put, a i pitanje je kako će uspjeti u saksiji ...

Rasadu paradajza sam presadio u veliku posudu i ogradio je špagom, kako bi biljke imale kakav-takav oslonac. Rješenje možda nije najbolje, jer je biljaka puno, ali rasada je tako dobro uspjela, da jednostavno nemam kud s njom. Ukoliko postane gusto, a to mi se čini sigurnim, još uvijek postoji mogućnost presađivanja pokoje slabije stabljike negdje drugdje.

Salata ove godine izgleda sasvim solidno, a ovaj žbun ovdje sam već razrijedio i napravio si salatu ...

Suncokret je ove godine preživio moj odlazak na godišnji, ali je - pošto je jedna jedina biljka u saksiji - poprilično nestabilan i nije lako rukovati s njim. Zaista ne znam koliko mu još treba i hoće li biti ikakvog ploda, ali, iskreno rečeno, biću sretan kad sve bude gotovo ...

Balkon - 2013-07-20 (1. dio)

Nakon što sam jučer popunio prazninu u izvještavanju, evo danas i aktuelnih novosti. Priloga će biti više, pošto sam se nekako dosada navikao staviti u svaki post po 5 slika,a novosti ima svakako za nekoliko priloga:

Andske bobice su dugo tavorile u svojim posudama, bez nekog znaka napretka, ali su u zadnjih nekoliko tjedana počele sjajno napredovati. Kako je riječ o višegodišnjoj biljci, njen napredak ove godine nije toliko bitan, već mi je više do toga da ih bude za slijedeću godinu.

Celer obožavam i po svaku cijenu sam htio da izraste, pa sam ga posijao od raznih vrsta, kako onih s velikim korijenom, tako i one od kojih se koristi list. Iskreno rečeno, nisam siguran od koje je vrste ovaj na slici (pretpostavljam da je onaj s listovima, jer već imaju krasan okus), ali to nije toliko ni bitno.

Grašak je već često bio gost u ovim javljanjima. Sad je već na odlasku, ali nisam mogao odoljeti, a da ne stavim ovu sliku grane pune plodova.

Ovo je, poput andskih bobica, jedna od investicija u budućnost. Riječ je o drvetu nuspele, vrste koja raste u mediteranskoj klimi (vidio sam dosta stabala u Puli) i ima izuzetno ukusne, kisele plodove.

Ovo je, pretpostavljam, jedna od najvećih zvijezda budućih javljanja. Riječ je o visokim mahunama, ali o ne bilo kakvim mahunama, već o izuzetno krupnim mahunama. Sjeme sam nabavio u Engleskoj, a ovih nekoliko kućica, koje sam zasadio, sjajno napreduju. Svaka biljka ima barem dva metra dužine, cijelo čudo cvjetova, a već su se zametnuli i prvi plodovi ...

petak, 19. srpnja 2013.

Balkon - 2013-07-14

Nakon što sam naknadno stavio fotografije iz velikog vrta od prošlog tjedna, evo ih i sa balkona:
Obzirom na činjenicu da sam bio na godišnjem desetak dana i da je najveći dio vremena bilo toplo, biljke na balkonu su bile u jako dobrom stanju. Da sam bio tu, možda bi od boba, a naročito graška bilo nešto više, jer ovaj visoki grašak može dugo rasti i neprestano davati plodove tokom nekoliko tjedana, ali mislim da je to gotovo zanemarivo.

Bosiljak je sjajno izrastao, kako onaj kupljeni u trgovini, tako i onaj koji sam uzgojio iz sjemena. Ovaj prvi je ipak napredniji, a uskoro bi ga trebalo biti i za jedan pesto.

Grašak je, kako sam već rekao, pri kraju svoga ciklusa i dozrijeva. Ono malo što ga ima, sačuvaću za sjeme, koje ću posaditi možda već i u kasnu jesen.
Malinu sam rijetko spominjao do sada, a mislim da je to ipak zaslužila. I ona dozrijeva - nema je puno, ali su plodovi jako ukusni.

Paradajz je ovdje na balkonu trenutno dominantan. Ova sadnica je kupljena i već se je poprilično raskrupnjao, ali i onaj iz sjemena sjano raste i biće za rasađivanje; iskreno rečeno, u međuvremenu sam ga već najvećim dijelom i rasadio, ali o tome u novom javljanju ...

četvrtak, 18. srpnja 2013.

Veliki vrt - 2013-07-11

Nakon duže pauze zbog godišnjeg i nakon toga nedostatka vremena, evo tek danas novog priloga ovdje, ali su fotografije od prošlog četvrtka, pa je krajnje vrijeme da ih stavim prije vikenda, kad će sigurno doći i nove ...

Vrt u totalu ne izgleda naročito fascinantno, ali dio s mahunama, graškom i bobom sjajno napreduje.

Mrkva napreduje sasvim solidno, ali rast traje poprilično dugo.Ovoga puta mislim da nije pregisto sijano, pa bi plod trebao imati dovoljno mjesta za rast.

Paradajz jako dobro napreduje.Paprika i kupus pored njega ne baš tako dobro, ali kod paprike se cvjetovi i samim tim i plodovi pojavljuju punoo ranije, tako da to ne bi trebao biti problem.

Salate ima nekoliko krasnih glavica, ali problem su definitivno puževi, koji i po ovoj suši uspjevaju nekako preživjeti i pojesti je.

Vrsta visokih mahuna koje imam je poprilično velika, pa su moja očekivanja po pitanju njih već sada velika. S ovim dugačkim kolcima bi trebali imati dosta prostora za rast, pa ćemo vidjeti ...