Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

srijeda, 23. ožujka 2016.

Bob (1. dio) - 2016-03-23

Bob je jednogodišnja biljka, mahunarka. Sadi se u kasnu jesen ili rano u proljeće, pošto je izuzetno otporan na hladnoću. Ukoliko biljke izniknu prije zime, bez problema mogu preživjeti zimu i niske temperature. Sjeme treba zasaditi relativno duboko, na 4 - 5 cm dubine. Sjeme se može saditi na nekih 10 cm razmaka, a kao razmak između redova se navodi 50 - 60 cm (ali mislim da može i gušće).


Cvjetovi su bijeli i dosta veliki, a plodovi izuzetno veliki, što se može vidjeti i na doljnjoj slici. Sjeme boba, ukoliko se želi ostaviti za sjeme, treba jednostavno ostaviti da sazori. Ukoliko se koristi za jelo, treba ga ubrati ranije. Nekih velikih iskustava u korištenju boba dosada nemam.

Danas sam zasadio 12 zrna na balkonu, a ostatak pakovanja ću zasaditi na parceli čim počne sezona. Sa sađenjem ne treba dugo čekati, pošto mu velika toplina baš i ne odgovara, a i povoljnije ga je saditi dok je rano za ostale kulture, kako bi se zemlja bolje iskoristila. Plodovi dolaze (ako se ne varam) krajem V i početkom VI mj., barem pri nešto ranijoj sadnji nego ove godine.

Nastavak slijedi ...

Nema komentara:

Objavi komentar