Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

srijeda, 19. lipnja 2013.

Vrt - 2013-06-19

Nisam mislio ovako brzo stavljati novi post, ali puno je novosti, pa mi nema druge ...

Bobu je trebalo dosta da izraste, ali otkad je procvjetao i zametnuo se, sve ide  jako brzo. Na jednom dijelu su se formirale mahune, a na nekim mjestima su još cvjetovi.

I kod graška ista priča - i ovdje su se zametnule prve mahune, ali mislim da će mu trebati malo duže nego bobu.
Suncokret je poprilično izrastao, ali izgleda poprilično krhko, pa sam odlučio da ga stavim na blog dok mu se nije što desilo.
Visoke mahune su daleko od cvjetanja, ali su već duge oko jedan metar, tako da ću morati nešto smisliti kako bi mu dao još nešto mjesta za rast.
Vrt je još uvijek kao šuma, a nadam se da će tako i ostati. Nakon boba i graška, tu su mahune, a i dosta paradajza i paprike čeka na prelazak u cvjetnjak.
Evo i posude s zucchinijem i bundevama, koji sjajno napreduju. Zucchini je već procvjetao, a i bundeva je na najboljem putu.

utorak, 18. lipnja 2013.

Veliki vrt - 2013-06-15

Ovo su slike od prošlog vikenda ...

Vrt u totalu - ne izgleda tako pun, ali izgled u ovom slučaju vara - puno toga je pregusto zasađeno i mora se presađivati, pa posla ne fali ...

Bob je još uvijek najimpozantniji od svih biljaka - ovdje već uveliko cvjeta i zameće se, dok se na balkonu formiraju i mahune.

Bob su napale i neke lisne uši, ali zasad se dosta dobro drži.

Ovaj luk je iz sjemena i rađaće tek iduće godine ...
Ovaj je već sada dobar, pošto je zasađen iz glavica.
Mahune su se još pritajile, ali njihovo vrijeme tek dolazi.
Mrkva je počela jako dobro napredovati u zadnje vrijeme i počeo sam je polako i rasađivati po cijeloj parceli, pošto je pregusto posađena.
Ova paprika je iz trgovine i zasada solidno izgleda. Imam dosta i rasade, ali ona je puno manje od ove ovdje.

Paradajz je isto tako kupljena sadnica, a zasada napreduje jako dobro. Već se formiraju i mali pupoljci, iz kojih će uskoro izaći cvjetovi.

Sve potencijalne penjačice sam okolčio, kako bi mogle i dalje nesmetano rasti.
Od bijele rotkve sam već gotovo odustao, ali sam našao nekoliko sjajnih plodova, koje sam rasadio prije neka dva tjedna. Zbog toga sam odlučio još nekoliko njih rasaditi na slobodnu površinu, kako bi im dao dovoljno mjesta, a i kako bi onima na gredici dao nešto više mjesta. Ovi ovdje ne izgledaju impozantno, ali nadam se da će se oporaviti.
Ovo je rotkva na gredici, od koje se nadam da će u idućih tjedan-dva porasti i biti za jelo, ali mislim da ne treba očekivati neko čudo, pošto je za nju vrijeme definitivno pretoplo.
Crvene rotkvice je nešto bilo, i ove godine je rezultat bolji nego prošle, ali je još uvijek daleko od dobroga ...
Salata je počela bujati, pa sam je morao razrijeđivati i presađivati. Izgleda sasvim dobro, za koji tjedan bi mogla biti i za jelo. Pogrešio sam, međutim, u tome što sam je posijao previše odjednom - jedna gredica svaka dva-tri tjedna bi bila puno bolja taktika. Sad, međutim, šta je tu je, pa ćemo vidjeti ...

nedjelja, 16. lipnja 2013.

Balkon - 2013-06-08

Nakon što sam postavio slike iz velikog vrta od prošlog vikenda, evo isto i za balkon:

Rasada blitve do sada nije dospjela u novosti, pošto se nije baš nešto razvijala. Tek u zadnjih nekoliko dana su stvari krenule nabolje, pa sam se počeo nadati da bi od svega moglo i biti nešto. Vidjećemo ....

Bob je jako izrastao i izuzetno impozantno izgleda. Pun je cvjetova, iz kojih bi se uskoro trebale razviti i mahune s plodovima. Grašak je zbog toga bio prisiljen uzmaći na periferiju i ondje tražiti svoje mjesto pod suncem ...

Grašak je u zadnjih nekoliko dana naglo izrastao i na nekim mjestima podsjeća na viseće vrtove. Svojim viticama se drži za svaki mogući oslonac i sve skupa je ponekad naprosto fascinirajuće ...

Evo i jednog primjera visećih vrtova ...

Grašak je napokon i procvjetao, nekih desetak dana nakon boba. Nadam se da će za dva-tri tjedna biti i plodova za branje ...

Nakon aktuelnih kraljeva cvjetnjaka, evo i jednog od budućih kandidata - ovo je jedna vrsta kelja, čije sam sjeme nabavio u Engleskoj, a čiji se listovi, za razliku od običnog kelja, koji se formira u glavicu, šire na sve strane. Sve je za sada u poprilično ranoj fazi, ostaje da se vidi kako će se ova priča nastaviti ...

Veliki vrt - 2013-06-08

Ove slike su od prošle nedjelje, a kako ih je dosta, nije mi ih se dalo dijeliti i izabirati, već sam ih odlučio sve staviti u jedan post:

Salata dobro napreduje, ali je pregusto posađena, pa će ju se morati rasađivati.

Rotkvicu sam u cvjetnjaku već povadio, ovdje dolazi malo-pomalo. Osim toga, rijetko se nađe stvarno lijepi plod, a vrijeme je sve toplije, tako da mislim da ona neće imati puno šanse za dobar rod. Ipak, pozitivno je da je ove godine bilo nešto plodova, tako da ću je i iduće godine sigurno posaditi.

Rotkva je jako izrasla, ali su plodovi još u razvoju. Osim toga, pregusto je posađena, pa će je valjati rasađivati, kako bi imala mjesta da dozrije.

Paprika je nedavno zasađena i zasada se dobro drži. Nadam se da će uskoro porasti i početi cvjetati, ali do toga će sigurno proći par tjedana ...

Mahune se solidno razvijaju, ali neki veliki napredak se zasada ne vidi. To se, međutim, za koji tjedan može potpuno promjeniti.

Luk je standardno dobar i tu sam za sada imao ponajviše dobra iskustva. Kod njega je dobro što ga se može koristiti preko dužeg perioda, već prema potrebi. Desno se vidi i mladi luk, koji je ovdje izrastao iz sjemena. On će ili ostati na gredici, ili ću povaditi glavice, kako bi ih imao za iduću godinu.

Mrkva počinje krupnjati i uskoro će se početi razvijati. Onda će je valjati i rasađivati, pošto joj je ovdje definitivno pretjesno, a do tada se nadam da će nešto i biti pobrano, pa će biti i više mjesta.

Kupus je ovdje došao među zadnjima, i njegovo vrijeme tek dolazi. Iskreno rečeno, ovo je nešto iz šire porodice kupusa, a što točno, stvarno ne bih znao reći. Zasada ne izgleda impresivno, ali to bi se moglo brzo promjeniti. Osim toga, on dolazi tek tamo u jesen, tako da je pred njim još dug put ...

Grašak zaostaje za ovim u cvjetnjaku, i tek sad se polako počinje dizati. Nadam se, ipak, da će sve ipak sretno završiti.

Bob je u cijelom vrtu najimpresivniji, a i fino napreduje. Ima na njemu i nešto ušiju, ali je poprilično robustan, pa se nadam da mu to neće smetati.

subota, 8. lipnja 2013.

Sok od bazginog cvijeta

Evo jednoga posta iz aktuelnog povoda - vrijeme je cvjetanja bazge i samim tim pravljenja bazgovog soka. Evo nekoliko vezanih uz tu temu:

Grm bazge se u ovo doba može lako prepoznati po bijelim cvjetovima i jedinstvenom mirisu.

Ovo je cvijet koji ne trebate brati - beru se cvjetovi koji su procvali. Cvjetovi ne cvjetaju svi odjednom, već u roku od neka dva tjedna, tako da se na istom grmu svakoga dana može iznova brati.
Ovo je procvali cvijet - uz krasan izgled, tu je i jedinstveni miris, zbog koga se ovaj cvijet i koristi za izradu soka.
Sok se pravi na hladno, tj. cvijetovi se utope u vodu, ostave se stajati 1 dan (ja ih ostavljam malo duže). Nakon toga se voda ocijedi, doda se šećera i limuna po želji (količine šećera u receptu koji imam su tolike da se, po mom mišljenju, izgubi svaki okus, pa stavljam otprilike polovicu od toga - na neke 3 litre ocjeđenog soka nešto više od kile šećera). Sok nakon toga nije potrebno kuhati, ali se onda mora dodati konzervans ili držati na hladnom da se ne ukvari.

Mali vrt - 2013-06-08

Kako sam u posljednje vrijeme zapostavio ovaj blog, a vijesti ima dosta, evo i danas jedno javljanje:

Plastenik je poprilično pun iu njemu stvarno nema više puno mjesta. U međuvremenu su ovdje tri regala, a od jučer ga držim otvorenim, pošto je plastična zaštita postala kontraproduktivna pri aktuelnim temperaturama.

Artičoke su se sjajno razvile, ali kod njih je problem kako ih smjestiti za stalno. Jedino rješenje mi se trenutno čini neka velika saksija, u kojoj bi mogli prezimiti. Ipak, lijepo je vidjeti da fino napreduju.
Za bundeve i zucchini sam isto tako dosta dugo tražio rješenje, i nadam se da sam ga s ovim posudama i našao. Njima treba dosta vode, jako gnojena zemlja i dosta mjesta uokolo, po kome bi mogli pružiti svoje vriježe, a za tako nešto mi je prostor u cvjetnjaku premalen. Nadam se da će ovako imati mogućnostt da rastu. Posuda u kojoj se nalaze je dosta duboka, a napunio sam je djelimično prerađenom zelenom masom (tj. travom koju sam skupio nakon košenja u okolici, koja je odstojala u vodi nekih 10-tak dana), a na vrhu (max. 1/3 posude) se nalazi obična zemlja.
Grašak je fino napredovao, a dobro harmonira s bobom, koji je dominantan, tako da je grašak morao uzmaći na prostor oko cvjetnjaka, kako bi došao do potrebnog svjetla. Vitice graška su duge i preko 1 m, a u zadnja dva-tri dana primjećujem da se stvaraju novi pupoljci, za koje se nadam da će uskoro donijeti i cvjetove i kasnije plodove.
Kupus, kelj, keleraba i ostale slične biljke fino napreduju u rasadniku i trebale bi biti spremne kad se u cvjetnjaku ili u velikom vrtu nađe nešto mjesta. Kako oni dolaze u jesen i otporni su na hladnije vrijeme, zasada je sve po planu.

petak, 7. lipnja 2013.

Balkon - 2013-06-07

S moga balkona se već duže vrijeme nisam javljao, pošto je u posljednje vrijeme bilo relativno hladno i puno kiše, tako da nisam imao puno volje da nešto tamo radim, a osim toga i s prostorom je polako postalo tijesno, pa nije bilo ni mjesta za neke veće akcije. U posljednjih nekoliko dana se je vrijeme proljepšalo, pa je i vrt krenuo:

Jedan pogled na cvjetnjak je dovoljan da se vidi kako ovdje sve polako puca po šavovima, ponajviše zahvaljujući bobu, koji je strahovito porastao.
Špinat je polako rastao i u posljednjih nekoliko dana naglo iskočio, tako da se nadam da će uskoro biti i za branje. Pokazao se je kao zahvalna biljka, kojoj nije potrebno puno njege, pa mislim da ću ga ubuduće saditi u malo većem obimu.

Kupina je već prošle godine dala nešto plodova, a ove godine se je dalje razvila i po svemu sudeći, biće dosta i plodova. Presađena je u jednu veliku saksiju i odsad će imati svoje stalno mjesto u kutu ispod cvjetnjaka.
Bob je strahovito porastao i uveliko se je rascvjetao, pa se nadam da ni plodovi nisu daleko. Ove godine ću najveći dio roda ostaviti za sjeme, kako ne bih morao ponovno kupovati sjeme. Osim toga, planiram ga više saditi van glavne sezone, pošto mi sad pravi veliku sjenu i koči ostale biljke u razvoju.

Gužva koja vlada u cvjetnjaku se fino vidi na ovoj slici - na uskom prostoru su se ovdje natiskali bob, blitva, paradajz, paprika, pokoji luk i još možda poneka vrsta. Najveći dio biljaka sad izgleda jako dobro, ali prije nekoliko dana, dok su padale velike kiše, nisam baš bio tako optimističan.