Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

subota, 18. svibnja 2013.

Vrt - 2013-05-18

U današnjem pregledu će biti nekoliko eksperimenata s uzgojem biljaka koje dosada nisam puno uzgajao. Artičoka za ovo podneblje nije baš pogodna, pa sam je zato odmah stavio u saksiju da bih je na kraju sezone stavio nazad u toplo. Ne napreduje baš naročito, pošto baš i nema puno sunca.

Komorač je izuzetno pogodna za dodavanje u čorbe, pa mi je od svih biljaka u ovome pregledu možda i najzanimljivija. Ima poseban miris i pomalo slatkast okus sličan anisu (ako ćemo pravo, mislim da su to jako srodne biljke. Sadnice su fino izišle (posađeno je krajem IV mj.), a ovisno o daljnjem napredovanju sadnica, vidjeću gdje bih je mogao zasaditi na otvoreno.

Kukuruz za pečenjake sam isto stavio u saksiju, pošto nisam neki veliki ljubitelj, a i ne bih želio da mi pravi sjenu i uzima mjesto za druge biljke. Fino i brzo napreduje, ali pred njim je još dugi put.
Ovo je leća, jedna od mahunarki. Za nju nisam kupovao nikakvo posebno sjeme, već sam jednostavno zasadio zrnje iz pakovanja iz trgovine. Prije sađenja sam sjeme ostavio u vodi dva dana, a nakon toga držao na vlažnom još nekoliko dana dok nije isklijalo. Biljke su fino izrasle, ali su stabljike poprilično slabe i nisam baš neki veliki optimista da će od svega biti nekoga ploda. Negdje sam pročitao da se zbog takve stabljike leća sije zajedno sa žitom, ali to stvarno ne mogu isprobati.

Zucchini i nije neki veliki eksperiment po pitanju uzgoja, barem ne u početnoj fazi - sjeme klija u velikom postotku i fino napreduje. Problem kod uzgoja ove i sličnih biljaka je u tome da su prilično zahtjevne - traže dosta sunca, vode, jaku zemlju i dosta prostora. Ove godine ću ih držati u velikom vrtu, pošto u betonskom cvjetnjaku sa sličnim biljkama (krastavcima) nisam imao baš dobra iskustva - dosta posla i prostora, a skoro nikakvog ploda.

petak, 17. svibnja 2013.

Vrt - 2013-05-17

Nekako mi je postao običaj da svako javljanje počinjem slikom u totalu, pa tako i ovaj put - vrt raste i buja, pošto je prošlih dana bilo dosta kiše.

Blitvu dosada nisam stavljao u dnevnik, pošto se radi o jednoj jedinoj biljci, koja je tu ostala preko zime i donedavno izgledala poprilično skromno, ali se je u posljednjih nekoliko dana naglo raskrupnjala i moglo bi je uskoro biti i za jelo.

Bob je ušao u novu fazu - pojavili su se cvjetovi kod onih najranijih, a nadam se da će se za koji dan u toj fazi naći i ostale biljke. Bob zauzima dosta prostora, a i raste poprilično visoko, pa se nadam da će od svega ovoga biti nešto.
Špinat sam posadio usput u malom cvjetnjaku tamo još u III mjesecu. Sve donedavno je polako napredovao, da bi u zadnjih nekoliko dana poprilično okrupnjao. I on će za koji dan biti za berbu. Njega se, za razliku od rukole i rotkvice, može saditi i u većim turama, pošto ga se može spremiti. Pročitao sam da ga treba sijati na početku ili na kraju godine, kako bi listovi ostali mekani, dok rast tokom ljeta dovodi do žilavljenja. Pred kraj ljeta planiram u velikom vrtu zasaditi 1 ili 2 gredice za jesenju berbu, samo moram vidjeti mogu li opet zasaditi ovo sjeme ili moram nabaviti neku drugu vrstu.
Ove biljke su tek prije nekoliko dana dospjele u veliki cvjetnjak, a riječ je o visokim mahunama, koje imaju jako dugačke plodove. Sjeme sam našao u Engleskoj, a priče koje čitam o njima su zaista fascinantne - mogu narasti i do nekoliko metara u duljinu, mogu se koristiti i zelene kao mahune i zrele kao grah, a u povoljnijoj klimi su čak i višegodišnje biljke. Latinsko ime je Phaseolus coccineus, a naše ime ne znam, ali bi moglo biti turski grah ili sl. Ove biljke su u plasteniku u rekordnom vremenu izrasle dobrih pola metra, pa sam jednostavno bio prisiljen prebaciti ih na otvoreno.

Dnevnik - Džinovska mahuna (Phaseolus coccineus)

2013-05-17

Sjeme ove mahune našao sam nedavno u Engleskoj i po tom pitanju imam dosta nepoznanica.

Kako izgleda, radi se o vrsti mahune koja ne podnosi mraz, tako da je treba saditi tek tamo u V mj. Pročitao sam da se može koristiti i kao mahuna (zelena), a i kao grah (sazrelo). Riječ je o visokim mahunama, koje mogu doseći duljinu i do nekoliko metara, a - ukoliko je klima blaža - mahune mogu živjeti i nekoliko sezona, što je za mahune neobično.

Mahune sam zasadio prije nekoliko tjedana, još kao rasadu u toplom, a nedavno sam je presadio na slobodno. Kako se vidi, napredak je bio veliki, ali je dužina još daleko od one za odrasle biljke. Uz ove biljke iz rasade, kasnije sam posadio i tri kućice direktno u cvjetnjak, a i u velikom vrtu je nekoliko kućica, ali od tog sjemena nema još ništa.

srijeda, 15. svibnja 2013.

Veliki vrt - 2013-05-14

Evo nekoliko aktuelnih fotografija iz velikog vrta od jučer:

Slika je slična onoj iz prošlog javljanja, samo je sve povrće poprilično poraslo.

Salata je fino porasla, ali pred njom je još jedan dug put do berbe.

Rukola je porasla i - ako je suditi po rukoli na balkonu - već idući vikend bi mogla biti za jelo. Pri sadnji rukole sam napravio jednu grešku - tri gredice su definitivno previše ukoliko dolaze u isto vrijeme, pošto se rukola jede svježa i sirova i nije ju moguće konzervirati niti upotrebiti za nešto drugo. Ubuduće ću saditi gredicu po gredicu s razmakom od 1 ili 2 tjedna.

Rotkvica dobro napreduje, ali je još nekoliko tjedana daleko od berbe. I ovdje sam napravio istu grešku kao kod rukole - posadio sam previše toga i stvarno ne znam kud ću sa svim tim kad dođe. Ipak, po pitanju uzgoja sam puno dalje nego prošle godine - rotkvici treba dosta vode, mora je se sijati u takvom razmaku da biljke imaju mjesta za korijen, mora ih se saditi dublje, kako bi cijelo vrijeme korijen bio pod zemljom, a ukoliko nije čitav korijen pod zemljom, valja ga s vremena na vrijeme zagrtati, kako bi se ne bi osušio.

Bob sjajno raste, ali se još uvijek ne zameću plodovi. Raste poprilično visoko, ali su biljke toliko jake da im ne treba nikakav štap po kome bi se penjali. Nadam se da će se uskoro početi zametati plodovi i rađati, kako bi se oslobodilo mjesto za nove kulture.

četvrtak, 9. svibnja 2013.

Novosti iz velikog vrta - 2013-05-05

Evo i par slika s aktuelnim stanjem u velikom vrtu ...

Ovdje je vrt u totalu - nepuna dva tjedna nakon sijanja najveći dio je već isklijao, što nimalo ne čudi, obzirom na činjenicu da je vrijeme bilo jako dobro - dosta sunca i dosta kiše.

Salata polako napreduje, ali jedino ovaka sadnja ima smisla - sađenje u rasadu pa presađivanje mi zasada ne ide baš od ruke.

Rukola je na balkonu već zrela za berbu, a sudeći po trenutnom stanju i brzini kojom je izrasla pri kraju, mislim da i ovdje neće trebati dugo, neka dva-tri tjedna ...

Rotkvica isto fino napreduje - trudio sam se sijati je široko, pošto plodovi trebaju dosta prostora, a napokon sam shvatio i u čemu je vic kod uzgoja - korijen (kod ove sorte se može prepoznati po crvenoj boji) mora biti dobro zagrnut zemljom. Nije da sam otkrio Ameriku, ali za mene je to bilo veliko saznanje.

Mrkva fino napreduje - trudio sam se ne sijati je pregusto, pa se nadam da će fino uspjeti. Ipak, treba joj dosta dugo za rast, pa mislim da će ona ostati ovdje još barem dva mjeseca.

Grašak je fino izbio i, ukoliko bude isto tako kao i na balkonu, sada bi trebao dosta brzo napredovati, pošto je zemlja dobra, a ima i dosta padavina. Jedina misterija mi je kad će se početi formirati plodovi, pošto ih ni na balkonu još ne vidim.

Bob je isto tako krenuo i u slijedečem bi razdoblju trebao ojačati i formirati biljke. Biljke su poprilično krupne i treba im dosta mjesta, pa sam ih zbog toga sijao na većem razmaku. U svakoj kućici su 3-4 sjemenke, koje formiraju prave grmove. Ni kod boba na balkonu nisu se još počeli pojavljivati plodovi, pa mislim da će mu trebati još nekih 6 - 8 tjedana.

srijeda, 1. svibnja 2013.

Dnevnik - Okra (Abelmoschus esculentus) - 2013-04-16

2013-04-16

Sjeme je posijano prije dva tjedna, a ova slika je napravljena 2 tjedna kasnije (nakon nekih 14 dana). Riječ je o biljci koja raste u toplijim krajevima, pa sam je stavio u rasadu i na toplo, dok prođe sezona mrazeva. Biljka može poprilično porasti (i do 2,5 m), plodovi su joj oblikom nalik na dugu papriku i tamnozelene boje. Može se koristiti za salatu i kao povrće za kuhanje, a može se i sušiti i osušeno koristiti za zgušnjavanje čorbi i soseva.