Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

nedjelja, 24. ožujka 2013.

Dnevnik - Kupus, bijeli - rasada - 2013-03-17

Ovo je posljednja vijest o rasađivanju od prošlog vikenda. Riječ je o bijelom kupusu, koji je pogodan za kiseljenje. Rasada se sije u III i IV mjesecu, presađivanje na otvoreno je u V i prvoj polovici VI mjeseca, a plodovi bi trebali doći u X i početkom XI mjeseca. Klijati bi trebalo sjeme nakon 6 - 12 dana, ali ovdje za sada ne vidim nekog napretka.

Sjeme je slično sjemenu kelja, karfiola i srodnih biljaka. U svakoj čašici je 15-tak zrna, a sjemena ima za još barem 2 - 3 ovakve sadnje.

Dnevnik - Karfiol - rasada - 2013-03-17

Upravo sam vidio da je karfiol posijan već prethodnog vikenda (link je ovdje), pa je ovaj prilog zapravo "duplikat".

Pretposljednji prilog od prošle nedjelje je o sađenju karfiola - u tri čašice, s po 15-tak zrna u svaku, tako da je ostalo sjemena za još jednu turu rasade. Sađenje za rasadu se preporuča od kraja II do polovice IV mjeseca, a presađivanje na otvoreno od sredine IV do kraja VII mjeseca. Berba bi trebala biti od VII do X mjeseca. Klijanje traje 6 - 12 dana, što mogu potvrditi, jer je nakon 7 dana sjeme isklijalo.

Sjeme je slično sjemenu kupusa, kelja i drugih srodnih biljaka, tvrdo je i okruglo, tamno-smeđe boje, u promjeru oko 1 mm.

Dnevnik - Peršin - rasada - 2013-03-17

Peršin je posađen za rasadu prošle nedjelje. Sjeme je od jeftinije marke, a ovo bi trebala biti sorta od koje se koriste isključivo listovi. Može se sijati od III - VIII mjeseca, a berba bi trebala biti od V - III mjeseca (znači i preko zime). Klijanje traje 14 - 28 dana na temperaturi 6 - 22°C. Zasada nema još nikakvog napretka.

Ovdje se vidi sjeme peršina - slično je sjemenu mrkve. Ne valja ga, naravno, ostaviti nepokriveno, već treba biti na dubini 0,5 - 1 cm.

Dnevnik - Paradajz - rasada - 2013-03-17

2013-04-01

Paradajz napreduje i fino je porastao. Do presađivanja na otvoreno ostaje još nekih 6 tjedana i, po svemu sudeći, do tada će se razviti dobre sadnice.


2013-03-17

Još jedna od vijesti (ne mogu je nazvati "novost" nakon 7 dana) - prošle nedjelje je posijan i paradajz za rasadu. Vrijeme je još prehladno za držanje vani, čak i u plasteniku, pa je zasada smješten u stanu na toplom. Po uputama na kartici, trebao bi proklijati za 6 - 12 dana, a za sada vidim da je pokoje sjeme počelo izbijati, ali - iskreno rečeno - nisam siguran da li je riječ o paradajzu ili kakvom korovu ...

nedjelja, 17. ožujka 2013.

Dnevnik - Andske bobice - rasada - 2013-03-17

Andska bobica je višegodišnja penjačica, koja daje karakteristične plodove narandžaste boje, uvijene u ovojnicu poput lampiona.

U svakoj čašici je je 15-tak sjemenki, a ima ih još za 2 ture.

Dnevnik - Poriluk - rasada - 2013-03-17

Poriluk je danas zasađen za rasadu. Vrijeme za rasadu je III i IV mjesec, od IV mj. se može saditi i direktno na otvoreno, a trebao bi biti zreo tamo oko X mjeseca. Poriluk se može koristiti umjesto luka za čorbe, pošto je blaži od običnog crvenog luka.

Sjeme se baš i ne vidi, pošto je tamno i jako slično sjemenu običnog luka. U svakoj čašici je 15-tak sjemenki, a sjemena u kartici ima za još dvije ture.

Dnevnik - Paprika - rasada - 2013-03-17

Danas je zasađena i paprika za rasadu, kako ne bih ponovio grešku iz prošle godine, kad sam prekasno krenuo s pravljenjem rasade, tako da paprika jednostavno nije stigla sazreti. Do presađivanja na otvoreno će trajati još nekih 6 - 8 tjedana. Ovo je, kako izgleda, paprika s debelim plodom, kakva se ovdje u Njemačkoj najčešće može naći u prodavnicama.

Sjemena nema baš puno, pa sam u svaku čašicu stavio samo po 6 sjemenki. Sjemena ima za još jednu turu, a imam još i sjemena jedne druge sorte, babure, koje sam dobio od kupljenih paprika. To sjeme će biti posađeno za tjedan-dva.

Dnevnik - Salata, zelena - rasada - 2013-03-17

Salata je posađena za rasadu. Klijanje bi trebalo trajati 6 - 12 dana, a rasađivati se može sve do početka VIII mjeseca, tako da će se sjeme najvjerojatnije potrošiti. Po slici bi se reklo da se radi o puterici ...

U svakoj čaši je 20-tak sjemenki, a sjemenje će ostati u plasteniku dok ne poraste za presađivanje. U pakovanju nije bilo nikakvih naročitih uputa za održavanje.

Dnevnik - Artičoke - rasada - 2013-03-17

2013-04-01
Artičoke su za ovih 14 dana lijepo isklijale, ali moraju i dalje ostati na toplom. Osim toga, one će ići u jedan veći lonac, a ne u cvjetnjak, ali sve to, naravno, kad dobrano zatopli i ne bude opasnosti od noćnih mrazeva, dakle tamo negdje polovinom V mj.


2013-03-17
Danas sam posadio artičoke, za koje, iskreno rečeno, ne znam kako ću ih uzgojiti. Budući da im treba puno sunca i visoka temperatura, držaću ih u stanu dok ne zatopli. Sadio sam ih i prošle godine i fino su izrasle, ali su se u čitavoj gužvi i zbrci jednostavno izgubile. Nadam se da će ove godine biti bolje.

Sjeme artičoke liči po obliku na sjeme suncokreta. Kartica sa sjemenom nije baš izdašna, pa sam morao biti štedljiv sa sjemenom. Zbog toga je u svakoj čašici po 5 sjemenaka, a sjemena će biti za još jednu turu. Trebalo bi isklijati za 8 - 14 dana, a temperatura za klijanje je 18 - 20 °C.

Dnevnik - Patlidžan - rasada - 2013-03-17

Danas sam posadio patlidžan za rasadu. Kako je osjetljiv na mraz, doći će, zajedno s paradajzom i paprikom, za sada na toplo u stan. Sjemena ima za još 2 ture.

Sjeme patlidžana slično je sjemenu paprike i paradajza. Na otvoreno će rasada za jedno 6 - 8 tjedana, kad poraste i kad prestanu mrazovu, tamo negdje u V mjesecu. Sjemenje bi trebalo isklijati za 15 - 20 dana.

Dnevnik - Jagode mjesečarke - 2013-03-10


Ovo je posljednji prilog za prošli vikend. Jagode bi trebale biti mjesečarke, što znači da bi trebale rađati nekoliko mjeseci, ako su prave, trebale bi onda biti i višegodišnje, pošto se one razmnožavaju preko brkova, koje stvaraju nove mladice, a ove bi trebale imati aromu šumskih jagoda - ako sve to uspije, biće sjajno ...

Kad bude novosti, staviću nove fotografije ...

Dnevnik - Celer - rasada - 2013-03-10


Još jedna tura zasađena prošlog vikenda. Celer je izuzetno koristan za sve vrste supa i čorbi. Po uputama na pakovanju, klijati bi sjeme trebalo u roku 10 - 18 dana. Sjemena ima za još barem dvije ture, a za ovih sedam dana nema još nikakvog napretka.

Dnevnik - Karfiol - rasada - 2013-03-10

Karfiol je isto tako zasađen prošlog vikenda. Trebao bi izrasti za 7 - 10 dana. Malo je izbio nakon ovih 7 dana, ali ne baš jako. Nadam se da će uskoro brže napredovati. Inače, rasijavanje na otvoreno slijedi tek za nekih mjesec dana.

Sađenje za rasadu se preporuča od kraja II do polovice IV mjeseca, a presađivanje na otvoreno od sredine IV do kraja VII mjeseca. Berba bi trebala biti od VII do X mjeseca.

Ovdje se vidi sjeme karfiola. Sjeme je slično sjemenu kupusa, kelja i sličnih biljaka. Sjemena ima još za otprilike još dvije ovakve ture, ali zasad nemam planova u tom pravcu.

Dnevnik - Crveni luk - Sadnja - 2013-03-10


2013-03-10

Prošli vikend sam posadio i crveni luk iz glavica. S glavicama crvenog luka imam dobra iskustva i nadam se da će uskoro i izrasti. Kad poraste, biće i novih fotografija u ovom blogu ...

2013-05-01

Luk je u međuvremenu izrastao i uskoro će se moći jesti kao mladi luk. Kod njega je praktična stvar što nema velike žurbe oko trošenja - stoji na raspolaganju duže vremena i može se ubrati neposredno prije jela.

Osim ovog luka, koji je izrastao iz kupljenih glavica, imam još nešto luka koga sam prošle godine posijao. Nisam se puno brinuo o njemu i na početku sezone mi nije izgledao obećavajuće, ali on se u međuvremenu oporavio i fino napreduje, ali nije tako napredan poput ovih glavica.

Dnevnik - Bob - 2013-03-10

2013-03-10

Bob je, uz grašak, mahunarka koju se može ranije saditi, pa sam stavio i od toga u ovoj drugoj turi sađenja. Kao i obično, tri čaše, u svaku samo po 4 zrna, pošto su zrna jako velika, a i biljke jako izrastu, pa će i ove četiri biti više nego dovoljno.

Ovdje vidimo zrna boba. Imaju veličinu od 2-3 cm i svjetlo-smeđe su boje. Po iskustvu od prošle godine, rastu brzo i biljke su poprilično velike.

2013-05-01

Bob je u međuvremenu fino porastao. Osim u rasadi, posađen je i direktno u cvjetnjaku, a onaj iz rasade je prebačen u cvjetnjak. Ukupno ga ima 6-7 kućica, a jedna je i u saksiji. Osim toga, i u velikom vrtu je prije 14 dana zasađeno 5 kućica, koje još nisu iznikle. Ukoliko sve bude po planu, trebalo bi za koji tjedan da se formiraju i prvi plodovi. Budući da je sijan u razmacima, vjerojatno će tako dolaziti i plodovi. Iskreno rečeno, ove godine bih bio zadovoljan i osiguravanjem sjemena za iduću sezonu, ukoliko bude više od toga, utoliko bolje ...

2013-05-16

Bob raste i dalje, sad su se pojavili i prvi cvjetovi, pa će, kako izgleda, uskoro biti i nekoga roda.

Dnevnik - Paštrvnjak - rasada - 2013-03-10

Sadnja paštrvnjaka za rasadu bila je prošlog vikenda. Kao i obično, rasade ima 3 čašice, a za 7 dana još se ništa nije pojavilo. Po podacima na kartici, sjemenu treba 20 - 25 dana za klijanje, tako da za sada nema panike ...

Dnevnik - Rukola na otvorenom - 2013-03-10



Sadnja - 2013-03-10

Samo za protokol - rukola je zasađena prošlog vikenda odmah na otvorenom. Kako je noću bilo dosta hladno, nisam baš siguran da će od svega biti nešto, pa ću zbog toga napraviti i nešto rasade, ali nikad se ne zna ...
2013-01-04 - klijanje

Rukola je, usprkos hladnom vremenu, ipak uspjela isklijati, što je donekle i iznenadilo. Jedan-dva toplija sunčana dana bi joj sasvim sigurno jako dobro došla, ali njih zasad, na žalost, nema na vidiku ...

2013-05-01

Još jedan mjesec kasnije i napredak je veliki ... Za koji tjedan će rukola biti za jelo, a nakon toga će na to mjesto doći mahune. Mogu reći da je najbolji način uzgoja rukole posijati je direktno - sijanje u rasadu i po kojekakvim posudama i saksijama nije se baš pokazalo. Jedna veća tura rukole (2 ili 3 reda) je i u velikom vrtu, pa bi time trebalo biti dosta za jelo, a i za vlastito sjeme za daljnja sijanja.

2013-05-08

Ovo s rukolom je išlo brže nego što sam mislio, pa sam već jučer naveče jedan dio obrao. Kako mi se nije dalo gnjaviti s pravljenjem salate, ostavio sam obrane biljke s korijenom u vodi, kako bi ostala svježa, i salatu napravio danas. Rukoli sam dodao grčku fetu, limunovog soka i maslinovog ulja i super mi je sjelo ...

četvrtak, 14. ožujka 2013.

Dnevnik - Keleraba - 2013-03-03

S popriličnim zakašnjenjem evo i posljednjeg povrća iz prve ovogodišnje ture sađenja.

S kelerabom sam prošle godine već imao nešto iskustva, i ono je tako-tako - povrće je bilo sjajnog okusa, ali je trajalo dosta dugo dok se je formirao gomolj i zahtjeva relativno mnogo mjesta za uzgoj (a toga imam jako malo). Vidjećemo kako će to ispasti ove godine ...

Kao i sve drugo, i kelerabu sam posijao u tri čaše. Kako je poprilično zahladilo, stavio sam rasadu u stan na toplo dok ova hladnoća ne prođe. U međuvremenu (10 dana kasnije) je sjeme već isklijalo i fino napreduje ...

Sjeme je od jeftinije vrste, iz "Pennymarkta", a koštalo je 49 centa. Inače, keleraba se može sijati relativno rano za rasadu, a presađuje se u IV ili V mjesecu. Razmak između biljaka treba biti 25 x 25 cm.

Dopuna - 2013-03-17

Nakon 14 dana i ova rasada sjajno izgleda; ukoliko nastavi rasti ovom brzinom, čašice bi joj uskoro mogle postati pretjesne. Presađivanje na otvoreno za 7 ili 14 dana.

nedjelja, 3. ožujka 2013.

Dnevnik - Rotkvica, rana - 2013-03-03

Ovo je povrće u Njemačkoj izuzetno popularno, a jede se najčešće sirovo, i to sad u proljeće, a može i u ljeto, kad se jede i može naručiti posvuda, a naročito u tradicionalnom "Biergartenu".

2013-05-20

Rotkvica je prije nekoliko dana pobrana i ispalo je dosta dobro. Ovdje su, naravno, plodovi koji su najbolje uspjeli, ali bilo ih je još dosta dobrih. Ono što sam naučio u vezi uzgoja rotkvice - treba ih saditi dublje, na neka 2 - 3 cm dubine, usto ih saditi, ukoliko je moguće, odmah na pravo mjesto, što nije tako problematično, pošto je ovo rana vrsta, pa nema puno konkurencije. Ne treba je saditi puno, već u razmacima od neka dva tjedna, kako bi dolazili malo-pomalo i kako bi ih bilo stalno. Pri rastu, treba paziti da su biljke cijelim korijenom pod zemljom, kako bi se mogli formirati plodovi, i po potrebi zagrtati.

2013-04-01 - presađivanje

Rotkvica je, kao i grašak, prije nekoliko dana presađena na otvoreno. Po pitanju rotkvice nemam nekog velikog iskustva, ali - koliko sam do sada shvatio - treba joj dosta vode i nešto više, ali ne previsoke temperature. Nadam se da će za koji dan i uz malo toplije vrijeme nego dosada brzo uznapredovati.

2013-03-17 - klijanje

Nakon 14 dana rasada je sjajno izrasla i uznapredovala. Ako se vrijeme malo ustali i prestanu jaki noćni mrazevi, rasada bi uskoro mogla i na otvoreno.

Zasađen je u tri čašice, a ovo je pakovanje rane sorte u kome još ima sjemena za 2-3 ture. U svakoj čašici je 10-15 zrna sjemena, a isklijati bi trebalo za 6 - 12 dana. Na pakovanju piše da se može sijati direktno na otvorenom od II - IV mjeseca, ali mi vani zasad izgleda prehladno za tako nešto, a rod bi trebao doći od 2. polovice IV mjeseca do kraja VI mjeseca. Ipak, čim malo zatopli i rasada isklija, ići će direktno na otvoreno.

Ovdje se vidi sjeme rotkvice. Kasnije se sjeme, naravno, mora pokriti zemljom, a dubina sijanja je 0,5 - 1 cm. Nije mu potrebno dodatno gnojenje, ali zemlja treba biti jača. Sije se u redove, s razmalom u redovima od 5 cm, a redovi trebaju biti na 15 - 20 cm razmaka. Moguća je i kasna sadnja, u 1. polovini IX mjeseca, a rodi onda tokom X mj.

Dnevnik - Bijeli luk, začinski - 2013-03-03

S ovom sortom nemam nekog iskustva do sada, pa se nadam najboljem ... Riječ je o vrsti bijelog luka, čiji se listovi mogu rezati i stavljati u salatu (njem. Schnittknoblauch), s napomenom da ima "lagani" okus bijelog luka. Nadam se da je to samo marketinški trik, pošto ovdje u Njemačkoj zbog mirisa nije omiljen.

Kao i sve ostale vrste, i njega sam posadio u tri čašice, a u svakoj je čašici 15-20 zrna sjemena. U pakovanju je sjemena za još 3-4 ture, koje mislim saditi u razmacima od 2-3 tjedna. Inače, po navodu na pakovanju, može se saditi do VIII mjeseca, a berba je od VI mjeseca. Ako je tako, onda će mi dobro doći za spontano popunjavanje cvjetnjaka u vremenima kad nemam nešto bolje.

Ovdje se lijepo vidi sjeme ovog bijelog luka, koje se ničim ne razlikuje od sjemena običnog bijelog i crvenog luka. Odgovara mu sunčano mjesto i jako tlo, treba se saditi u redovima s 30 cm razmaka između redova. Isklijati bi trebalo u roku 10 - 26 dana, pri temperaturi 10 - 15° C, što znači da je on prvi kandidat za premještanje u plastenik, čim se pokaže da noću nema jakoga mraza.

Dopuna - 2013-03-17

Nakon 14 dana napredak ove rasade je minimalan i najslabiji od svih pet biljaka. Rasada je sad u plasteniku, a - za razliku od prošle godine - sve je evidentirano, pa se nadam da neće biti zbrke.

Dnevnik - Mrkva - 2013-03-03

S mrkvom od prošle sezone ima nešto iskustva, ne baš pozitivna, tako da se nadam da ću ove godine stvari napraviti malo bolje.

Ovo sjeme je iz supermarketa i prilično je jeftino. Valja reći da sjemena ima jako puno, pa ću morati biti discipliniran po pitanju sadnje, da ne ponovim greške iz prošle godine. Vrećica sa sjemenom je koštala 49 centa. Latinsko ime na pakovanju je Daucus carota L..

Sjeme je posađeno u tri čašice, a u svakoj je stavljeno nekih 15-tak zrna. Sjemena u vrećici ima za još barem 5-6 takvih tura, ali to će doći na red tek za koji tjedan, i to možda najbolje direktno u veliki cvijetnjak. Što se tiče uvjeta za razvoj, sjeme bi trebalo klijati za 14 - 21 dan, a temperatura bi trebala biti 15 - 20° C. Saditi se može na 10 cm razmaka, a razmak među redovima bi trebao biti 25 cm.

Dopuna - 2013-03-16

I mrkva je u ovih 13 dana fino izrasla. Ne toliko koliko grašak, ali sasvim pristojno da bi se uskoro i ona mogla rasaditi. Odsada se i ona nalazi napolju u plastenikunakon koja 2-3 tjedna, nadam se, i na parcelu ...