Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

nedjelja, 3. ožujka 2013.

Dnevnik - Rotkvica, rana - 2013-03-03

Ovo je povrće u Njemačkoj izuzetno popularno, a jede se najčešće sirovo, i to sad u proljeće, a može i u ljeto, kad se jede i može naručiti posvuda, a naročito u tradicionalnom "Biergartenu".

2013-05-20

Rotkvica je prije nekoliko dana pobrana i ispalo je dosta dobro. Ovdje su, naravno, plodovi koji su najbolje uspjeli, ali bilo ih je još dosta dobrih. Ono što sam naučio u vezi uzgoja rotkvice - treba ih saditi dublje, na neka 2 - 3 cm dubine, usto ih saditi, ukoliko je moguće, odmah na pravo mjesto, što nije tako problematično, pošto je ovo rana vrsta, pa nema puno konkurencije. Ne treba je saditi puno, već u razmacima od neka dva tjedna, kako bi dolazili malo-pomalo i kako bi ih bilo stalno. Pri rastu, treba paziti da su biljke cijelim korijenom pod zemljom, kako bi se mogli formirati plodovi, i po potrebi zagrtati.

2013-04-01 - presađivanje

Rotkvica je, kao i grašak, prije nekoliko dana presađena na otvoreno. Po pitanju rotkvice nemam nekog velikog iskustva, ali - koliko sam do sada shvatio - treba joj dosta vode i nešto više, ali ne previsoke temperature. Nadam se da će za koji dan i uz malo toplije vrijeme nego dosada brzo uznapredovati.

2013-03-17 - klijanje

Nakon 14 dana rasada je sjajno izrasla i uznapredovala. Ako se vrijeme malo ustali i prestanu jaki noćni mrazevi, rasada bi uskoro mogla i na otvoreno.

Zasađen je u tri čašice, a ovo je pakovanje rane sorte u kome još ima sjemena za 2-3 ture. U svakoj čašici je 10-15 zrna sjemena, a isklijati bi trebalo za 6 - 12 dana. Na pakovanju piše da se može sijati direktno na otvorenom od II - IV mjeseca, ali mi vani zasad izgleda prehladno za tako nešto, a rod bi trebao doći od 2. polovice IV mjeseca do kraja VI mjeseca. Ipak, čim malo zatopli i rasada isklija, ići će direktno na otvoreno.

Ovdje se vidi sjeme rotkvice. Kasnije se sjeme, naravno, mora pokriti zemljom, a dubina sijanja je 0,5 - 1 cm. Nije mu potrebno dodatno gnojenje, ali zemlja treba biti jača. Sije se u redove, s razmalom u redovima od 5 cm, a redovi trebaju biti na 15 - 20 cm razmaka. Moguća je i kasna sadnja, u 1. polovini IX mjeseca, a rodi onda tokom X mj.

Nema komentara:

Objavi komentar