Istaknuti post

Pregled tema abecednim redom

nedjelja, 3. ožujka 2013.

Dnevnik - Bijeli luk, začinski - 2013-03-03

S ovom sortom nemam nekog iskustva do sada, pa se nadam najboljem ... Riječ je o vrsti bijelog luka, čiji se listovi mogu rezati i stavljati u salatu (njem. Schnittknoblauch), s napomenom da ima "lagani" okus bijelog luka. Nadam se da je to samo marketinški trik, pošto ovdje u Njemačkoj zbog mirisa nije omiljen.

Kao i sve ostale vrste, i njega sam posadio u tri čašice, a u svakoj je čašici 15-20 zrna sjemena. U pakovanju je sjemena za još 3-4 ture, koje mislim saditi u razmacima od 2-3 tjedna. Inače, po navodu na pakovanju, može se saditi do VIII mjeseca, a berba je od VI mjeseca. Ako je tako, onda će mi dobro doći za spontano popunjavanje cvjetnjaka u vremenima kad nemam nešto bolje.

Ovdje se lijepo vidi sjeme ovog bijelog luka, koje se ničim ne razlikuje od sjemena običnog bijelog i crvenog luka. Odgovara mu sunčano mjesto i jako tlo, treba se saditi u redovima s 30 cm razmaka između redova. Isklijati bi trebalo u roku 10 - 26 dana, pri temperaturi 10 - 15° C, što znači da je on prvi kandidat za premještanje u plastenik, čim se pokaže da noću nema jakoga mraza.

Dopuna - 2013-03-17

Nakon 14 dana napredak ove rasade je minimalan i najslabiji od svih pet biljaka. Rasada je sad u plasteniku, a - za razliku od prošle godine - sve je evidentirano, pa se nadam da neće biti zbrke.

Nema komentara:

Objavi komentar